Abia mai tarziu, in anii '80, cand criza sistemului se agrava si incepeam sa ne gandim cum ar fi "fara", versurile despre cum ar fi navigat tara de una singura, fara "Marele Carmaci" la timona, ar fi putut castiga oarecare sens. Vremurile erau - insa - grele, nu ne mai ardea de glume si de rime.
Distihul cu pricina mi l-am amintit de cand, seful statului fiind suspendat din functie, Romania "merge inainte" exact asa, ca-n versurile copilariei: "fara presedinte"! Fireste, daca nu-l mai socotim pe interimar. Oricum, e o dragalasa ocazie de a constata ce actualitate capata uneori - nu-i asa?! - poezia. Chiar daca nici vremurile de criza politica nu sunt neaparat vesele...
Dar daca am cerceta lucrurile mai in amanunt? Cum anume "merge tara inainte", ce se intampla in Romania profunda, in economie si in viata oamenilor, a familiilor, a comunitatilor? Nu e nevoie de studii si statistici, ci doar de o calatorie de-a lungul ori de-a latul hartii, ba chiar e suficienta si o traversare a localitatii de resedinta pentru a vedea cu ochiul liber ca, in special in mediul urban, dar cu prelungiri generoase spre zonele suburbane si limitrofe, semnele dezvoltarii rapide sunt nu numai evidente, ci de-a dreptul spectaculoase: se construieste enorm, se refac si se extind infrastructurile, apar peste noapte cartiere de case noi si mari ansambluri comerciale, iar nivelul de trai al majoritatii populatiei a crescut substantial. La tara e alta poveste, viata e mai grea, dar si acolo s-au schimbat multe. Un indicator al ritmului de dezvoltare a Romaniei actuale e perceptia strainilor care au mai fost pe la noi: reintorsi dupa o vreme, sunt uimiti si fac aprecieri superlative.
Iata si cateva cifre, culese aproape la-ntamplare, dintr-un cotidian economic de saptamana trecuta, dintr-o singura editie. In luna martie, majorarile de capital de peste 1 milion de euro (m.e.) au crescut de trei ori, depasind 200 m.e. Investitiile la bursa au fost in aprilie de aproape 47 m.e., peste luna martie, deci in sfidarea crizei politice. In primul trimestru al anului, piata de asigurari a crescut cu 48%, ajungand la 659 m.e. Foarte bine le merge - cum altfel?! - si bancilor. Operatorii telecom continua sa se dezvolte, cu investitii de sute de m.e. in acest an. Sume ametitoare sunt rulate in constructii, in extinderea retelelor hoteliere, in dezvoltarea de supermarket-uri etc. etc. etc. O companie britanica anunta construirea unei autostrazi private de 30 m.e. care va lega un centru comercial in constructie la Chitila cu centrul Capitalei. O firma ceha amenajeaza parcuri industriale cu costuri de 50-150 m.e. pentru fiecare. Importatorul de autobuze Isuzu estimeaza vanzari de 50 m.e. Distribuitorul de alimente catre reteaua McDonald's are o cifra de afaceri de aproape 30 m.e. Alte domenii "de larg consum" care prospera: piata farmaceutica, industria de mobilier sau cea de incaltaminte, ca si - fireste - productia de bere (o piata de 1 miliard e.!).
Exemplele pot fi inmultite oricand. Anul trecut, Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din Europa (aproape 8%). E vremea marilor investitii - deci sigur "merge inainte", energica, impetuoasa, "cu sau fara"...