Modul in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) avizeaza noile norme de creditare ale bancilor ar putea sa distorsioneze competitia din sectorul bancar romanesc, au declarat ieri mai multi bancheri, la Forumul Financiar Sud-Est European, organizat de
Modul in care Banca Nationala a Romaniei (BNR) avizeaza noile norme de creditare ale bancilor ar putea sa distorsioneze competitia din sectorul bancar romanesc, au declarat ieri mai multi bancheri, la Forumul Financiar Sud-Est European, organizat de Media On. "Inainte sa fie avizata vreo banca, a circulat intrebarea daca BNR nu distorsioneaza competitia si s-a demonstrat ca da. Cred ca BNR, care are atributii de supraveghere, n-ar trebui sa distorsioneze competitia", a declarat presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen. Directorul general al Bancii Romanesti, Andreas Maragkoudakis, considera ca exista posibilitatea ca reglementarile din sectorul bancar sa fie aplicate diferit pentru institutiile de credit. "Asa cum merg lucrurile acum ne temem, pentru ca BNR discuta cu fiecare banca in parte si poate ca regulile jocului nu sunt la fel pentru fiecare banca. BNR ia in calcul pozitia financiara a fiecarei banci, dar daca Bancpost, de exemplu, va avea reguli mai flexibile decat Banca Romaneasca, atunci vom fi dezavantajati, ceea ce nu este acceptabil", a afirmat Maragkoudakis. Directorul general al Bancii Romanesti considera ca reglementarile si normele de creditare trebuie sa fie uniforme pentru toata lumea, insa in prezent exista semne ca nu aceasta este situatia.
Nevoia de uniformizare a reglementarilor din sistemul bancar a fost subliniata si de presedintele Volksbank Romania, Gerald Schreiner, care a aratat ca nici o banca nu este interesata sa-si creasca riscurile. "Ma intreb de ce nu putem avea conditii generale care sa ne permita sa stim ce sa facem. Toate bancile trebuie sa aiba posibilitatea sa ofere aceleasi tipuri de produse", a spus Schreiner. "Se pare ca avizarea noilor norme de creditare a ajuns la un impas. Aceasta este informatia pe care am primit-o de la cateva banci si se pare ca este necesar sa ne reintalnim cu BNR pentru a discuta niste lucruri pe care le-am mai discutat si se pare ca nu le-am rezolvat. Redeschiderea dialogului este singura solutie", a declarat, la randul sau, Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Pe de alta parte, purtatorul de cuvant al bancii centrale, Mugur Stet, a respins afirmatiile bancherilor. "Piata nu este in nici un caz distorsionata. Este atat de stabila ca nici o banca, daca a primit avizul pentru noile norme, nu o poate distorsiona", a spus Stet. El considera ca procedura decurge normal.
Creditele relaxate se lasa asteptate
Banca centrala a eliminat, la inceputul lunii martie, obligativitatea respectarii normelor impuse bancilor comerciale pentru credite, care includ obligativitatea avansului pentru imprumuturile acordate populatiei la 25% din suma imprumutata in cazul celor ipotecare si la 30% pentru creditele de consum, precum si valoarea maxima a gradului de indatorare a persoanelor fizice. Aceste prevederi vor fi inlocuite de norme proprii ale bancilor comerciale, care pot stabili o limita mai mare de indatorare si un avans mai redus, dar normele trebuie avizate de catre Directia de Supraveghere a BNR. Banca centrala a avizat pana in prezent doar normele de creditare ale Alpha Bank Romania, care a anuntat ca va acorda imprumuturi fara avans si va putea accepta si un grad de indatorare mai ridicat. In plus, Mugur Stet a afirmat ca nu crede ca Alpha Bank a avut o afluenta foarte mare de clienti dupa avizarea normelor. BNR a primit proiecte de norme de la 18 din cele 29 de institutii de credit eligibile, dar a returnat unele pentru modificari si analizeaza altele.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.