Judecatoarea Veronica Dobozi, de la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti, incearca cu disperare sa ramana in Magistratura, pozand in victima. CSM a hotarat indepartarea ei din sistem dupa ce a fost prinsa ca si-a amenintat cu moartea o colega
Judecatoarea Veronica Dobozi, de la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti, incearca cu disperare sa ramana in Magistratura, pozand in victima. CSM a hotarat indepartarea ei din sistem dupa ce a fost prinsa ca si-a amenintat cu moartea o colega judecator, cu care a trait in acelasi bloc. Politia si Parchetul au prins-o pe Dobozi dupa saptamani de urmariri care au costat statul bani grei. Cand a aflat ca Dobozi era anonima care o ameninta, judecatoarei Clara Ciapa i s-a facut mila de colega sa si nu a mai facut plangere penala, astfel ca dosarul a fost inchis. Acum, ca dosarul i s-a inchis, judecatoarea face pe nevinovata si vrea reabilitare cu orice pret, cerand Inaltei Curti sa anuleze hotararea sa de excludere. ZIUA publica in premiera declaratia prin care, la ancheta, Dobozi si-a recunoscut faptele.
Cazul amenintarilor cu moartea proferate de judecatoarea Veronica Dobozi, de la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti (formator la Institutul National al Magistraturii), a determinat Consiliul Superior al Magistraturii sa o excluda pe aceasta din Magistratura la 26 octombrie 2006. Dobozi si-a amenintat cu moartea o colega judecator, prin telefoane si mesaje anonime prin care o anunta asupra felului in care o va ucide. Amenintarile au fost lansate pe fondul unor stari de nervozitate extreme provocate de faptul ca prietena sa nedespartita, judecatoarea Clara Ciapa, i-a intors spatele si a refuzat sa mai vorbeasca cu ea de cand a inceput sa se intalneasca cu un avocat. Acelasi comportament l-a abordat si mama judecatoarei Ciapa, fapt care a intaratat-o si mai mult pe judecatoarea Dobozi. ZIUA a intrat in posesia stupefiantei declaratii a judecatoarei Dobozi, prin care aceasta a recunoscut in fata procurorilor de la Parchetul Curtii de Apel Targu Mures cum a confectionat si transmis mesajele de amenintare cu moartea, declaratie din care reiese ca aceasta si-a trimis si siesi scrisori de amenintare pentru a induce in eroare organele de ancheta, care au pus-o sub paza pe Ciapa. Mai mult, Dobozi a trimis mesaje de atentionare si avocatului Jeflea, din Brasov, intr-un moment de furie generat de constatarea ca prietena sa a inceput sa iasa in oras cu respectivul barbat. Ironia sortii a facut ca atunci cand procurorii i-au adus la cunostinta judecatoarei Ciapa ca autorul amenintarilor cu moartea este chiar Dobozi, acesteia i s-a facut mila de prietena sa si nu a mai formulat plangere penala prealabila. Astfel, Dobozi a primit neinceperea urmaririi penale, intrucat amenintarea este o infractiune ce nu poate fi cercetata decat la dorinta expresa a partii vatamate. Desi a fost data afara din Magistratura de catre CSM, pentru "fapte nedemne" de un magistrat, Dobozi a dat in judecata pe toti cei care au anchetat-o sau au scris despre ea, si pozeaza azi in nevinovata. Ea a atacat cu recurs hotararea CSM de excludere, sperand sa-i convinga pe judecatorii Inaltei Curti sa o ierte si s-o pastreze in sistem.
Scapata de mila si de sila
Cazul judecatoarei Veronica Dobozi este fara indoiala unul patologic. Exclusa din Magistratura prin Hotararea CSM din 26 octombrie 2006, ca urmare a dezvaluirilor de presa, pentru fapte nedemne de un magistrat, judecatoarea a continuat sa judece la Curtea de Apel Bucuresti, pana la momentul in care i s-a comunicat oficial Hotararea Consiliului. Dupa care a fost suspendata.
ZIUA a intrat in posesia senzationalei marturii date in fata procurorilor de Veronica Dobozi, marturie care arata opiniei publice pe mainile cui este incredintata viata, libertatea sau averea justitiabililor. Recunoasterile lui Dobozi, necunoscute pana azi publicului, sunt stupefiante. Si cu atat mai grave cu cat respectiva, in disperarea de a-si confectiona o aura inocenta, a dat in judecata pe toata lumea care a cercetat-o (procurori, politisti), dar si pe ziaristii care nu au facut altceva decat sa-i relateze isprava. Marea noutate este insa ca dosarul penal de amenintare care i-a fost deschis de anchetatori, in urma sesizarii judecatoarei Ciapa (care a fost pusa sub paza) a fost inchis cu solutie de neincepere a urmarii penale. Dar nu pentru ca Dobozi nu ar fi savarsit amenintarile cu moartea. Ci pentru ca, afland cine este autorul mesajelor care au speriat-o pana in maduva oaselor, judecatoarea Ciapa, de mila ori de sila, a refuzat sa mai formuleze plangere penala prealabila. Cum infractiunea de amenintare nu poate fi cercetata fara acordul expres al partii vatamate, Dobozi pozeaza azi in nevinovata si incearca sa anuleze la Inalta Curte hotararea CSM de excludere din Magistratura, pretextand ca e nevinovata.
Cheltuieli imense pentru depistarea "teroristei"
In perioada 6 ianuarie - 4 februarie 2006, Dobozi, pe atunci judecator la Tribunalul Mures (promovata in primavara lui 2006 la Curtea de Apel Bucuresti) a devenit extrem de furioasa pe prietena ei nedespartita - judecatoarea Clara Ciapa, cu care "locuind in acelasi imobil si-au petrecut mult timp impreuna".
Ca atare a inceput sa-i trimita mesaje de amenintare cu moartea. Anchetatorii acestui caz si-au exprimat banuielile ca Dobozi facuse o pasiune mistuitoare pentru colega sa, care a degenerat mai ales cand judecatoarea a aflat ca Ciapa iesea in oras cu avocatul Jeflea din Brasov. Amenintarile anonime au ingrozit-o pe Ciapa, care a cerut protectia Parchetului. Magistrata a fost pusa sub paza si noapte, telefoanele i-au fost puse sub monitorizare, au fost mobilizate importante efective de politisti si chiar au fost scosi in teren agenti ai serviciilor secrete pentru depistarea "teroristului". Au fost cheltuite sume enorme de bani de la buget pentru aceste operatiuni. Banuielile ca Dobozi este "terorista" s-au confirmat atunci cand aceasta a fost prinsa ca suna de la telefoanele publice, cu vocea schimbata, pentru a profera amenintari. Dobozi a fost adusa in fata procurorilor dupa ce a fost data in cautare generala in municipiul Mures, si gasita intr-o padure, unde a dormit toata noaptea in zapada, din motive pe care aceasta nu le-a putut explica. Ca un facut, aceasta nici macar nu a racit dupa noaptea petrecuta in frig si zapada, spre consternarea anchetatorilor.
Recunoasterea
La ancheta, Dobozi si-a recunoscut faptele. Declaratia judecatoarei, pe care o publicam in continuare, vorbeste de la sine.
"Suparata ca nu mai am relatii de buna prietenie cu Clara, stiind ca are o fire copilaroasa si ca se sperie din orice lucru marunt, m-am hotarat sa o sperii putin, curioasa fiind ce reactie va avea. Stiam ca este foarte fricoasa de reactia partilor din dosarele pe care le solutioneaza (...) Primul mesaj l-am intocmit decupand litere dintr-un ziar pe care le-am lipit pe o coala, cu urmatorul continut: NENOROCIT-O, AI GRIJA CE SOLUTII DAI SAU VEI MURI! Acest mesaj i l-am pus pe pragul de la usa de la intrare. Apoi i-am trimis un alt mesaj prin posta, decupand litere colorate, in care fac referire ca stiu de unde si-a luat apartament in Brasov si ca nu va scapa de razbunarea mea. Urmatorul mesaj i l-am trimis tot prin posta, in care am scris la Internet: O SA TE VIOLEZ, APOI TE SUGRUM SI CE MAI RAMANE DIN TINE LE TRIMIT PACHET LA AI TAI si, din litere decupate, am scris in continuare: ODIHNESTE-TE IN PACE. Inainte de mesajul de care am vorbit, am zgariat cu un cater pe o coala de hartie alba urmatorul text: CUM VREI SA TE ARANJEZ, CU CUTITU SAU TOPORU? Acest mesaj i l-am pus pe prag, apoi mi-am facut si mie unul. Mesajul pentru mine i l-am pus in cutia postala. Am abandonat mesajele de amenintare, dar m-a intaratat din nou, vazand atitudinea ei care s-a inconjurat de politistii care o protejau (n.red. - judecatoarea Ciapa era pazita zi si noapte de politisti postati in fata usii), nu-mi spunea nimic din ce se intampla cu ea, mama ei nu ma mai primea in casa si atunci i-am mai trimis un mesaj: NENOROCITO, TE OMOR JOI! Un mesaj similar am confectionat si pentru mine. Tot in aceasta idee i-am trimis si trei mesaje telefonice, de pe telefonul cu cartela, avand acelasi continut amenintator. Am sunat-o de mai multe ori de la telefoane publice, de fapt initial de la telefonul public am sunat-o sa vorbesc cu ea pentru ca nu-mi raspunde la telefonul mobil vazandu-mi numarul. Odata a ridicat mama ei si nu a zis nimic. M-am enervat si am sunat-o de mai multe ori, fara sa zic nimic (...) Ultimul mesaj i l-am dat ieri dimineata, in jurul orelor 8.50 in care i-am spus ca chiar daca este insotita de politisti va pati un rau. Telefonul i l-am dat din cartierul Tudor, am luat un taxi pana la Fortuna si de acolo am luat-o printre blocuri, cred ca mesajul l-am transmis de doua ori, nefiind sigura ca l-a primit pe primul (...) Tin sa mai arat ca in prima perioada cand am inceput cu mesajele de amenintare am dat cateva telefoane si avocatului Jeflea, pe care l-am vazut ca este amic cu Clara Ciapa. Telefoanele le-am dat tot in ideea de a o impacienta pe Clara (...) Mi-am trimis si mie scrisori de amenintare si m-am sunat la telefon, de la telefonul public, mai mult pentru a incurca firul investigatiilor si de a o deruta si pe ea, facandu-i impresia ca si eu sunt amenintata".
Dobozi a umplut cu plangeri Inalta Curte
In loc "sa-si puna cenusa in cap" pentru ce a facut, pentru imensul prejudiciu adus statului prin dislocarea unui insemnat numar de anchetatori, care au trebuit sa se ocupe de acest caz patologic, in loc sa prinda infractori periculosi, judecatoarea (inca) Dobozi a atacat la Inalta Curte pana si solutia de NUP ce i-a fost data. Dobozi a sustinut ca NUP-ul este gresit intemeiat pe lipsa plangerii prealabile (in urma refuzului lui Ciapa de a mai formula plangerea) si a cerut ca acesta sa fie dat pentru faptul ca infractiunea de amenintare nu ar exista din pricina lipsei intentiei. Dobozi are nevoie ca de aer de o asemenea solutie pentru a castiga recursul formulat la instanta suprema impotriva hotararii CSM de excludere din Magistratura. Numai ca Inalta Curte, prin sentinta nr. 486 din 26.10.2006 (dosar 10.174/1/2006), i-a respins la fond plangerea, motivand ca "actiunile intreprinse de faptuitoarea Dobozi Veronica intrunesc elementele constitutive ale infractiunii de calomnie", constatand ca lipsa plangerii judecatoarei Ciapa este motivul care inlatura raspunderea penala.
Suparata pe toata lumea
Dar Dobozi nu s-a oprit aici. Ea a cerut si tragerea la raspundere pentru abuz in serviciu si violarea secretului corespondentei comisarului de Politie, Petru Simon, si a altor politisti din IPJ Mures. Dobozi pretinde ca i s-ar fi violat "viata intima", deoarece i s-au instituit masuri de protectie specifice magistratilor, fara ca ea s-o ceara, de parca nu ea era cea care si-a trimis siesi mesaje de amenintare, pentru a-i deruta pe anchetatori. Dobozi i-a mai acuzat pe politisti ca nu au incercat sa afle cine i-a spart ei lacatul de la cutia postala. In realitate, Dobozi i-a inmanat personal comisarului Simon patru mesaje de amenintare confectionate de ea. Deranjata insa ca n-a reusit sa-i prosteasca pe politisti, si a fost data in vileag, acum incearca sa se razbune pe acestia, asa cum incearca sa scoata bani si de la ziarele care i-au publicat ispravile, facand pe victima.
Capabila de foarte multe, Dobozi a ajuns sa-i faca plangere pentru cercetare abuziva pana si procurorului general al Parchetului Curtii de Apel Targu Mures. Aceasta este judecatoarea care a impartit pana de curand "dreptatea" la Sectia penala a Curtii de Apel Bucuresti si care vrea sa revina pe post cu orice pret.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.