Rapoartele internationale din 2006 au scos la iveala dezastrul din padurile Romaniei. Peste 100.000 de hectare de padure au fost taiate "la ras" ilegal, iar peste 350.000 au fost taiate fara a se asigura reimpadurirea. Autoritatea Nationala pentru
Rapoartele internationale din 2006 au scos la iveala dezastrul din padurile Romaniei. Peste 100.000 de hectare de padure au fost taiate "la ras" ilegal, iar peste 350.000 au fost taiate fara a se asigura reimpadurirea. Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor pune doar pe hartie, in posesie, proprietarii de drept. Si acum, mafia lemnului, cu radacini adanci intre apropiatii fostului ministru al Agriculturii, Gheorghe Flutur, isi contuinua nestingherita politica de defrisare irationala a padurilor. Numai din zona Voineasa, judetul Valcea, calcata cu consecventa de hotii de lemn, au fost furate, in ultimele luni, peste 12.000 de hectare de padure. Din aceasta cauza au aparut si modificari climatice extreme, alunecari de ternuri si inundatii.
Judetul Valcea se afla in pragul unui dezastru ecologic, din cauza defrisarilor irationale. In ultimii ani s-au creat nenumarate obsti care revendica suprafete insemnate de padure. Desi, peste 80% dintre paduri au apartinut statului, prin Societatea Carpatina. Actele doveditoare au disparut chiar din Primaria Voineasa, in perioada in care la administratia locala lucra angajat ca secretar un anume Bogdan Tudor. Mai apoi s-a dovedit ca acesta a creat premisele validarii terenurilor catre obsti fantoma care acum sunt conduse si reprezentate chiar de el. Tudor a fost unul dintre protejatii grupurilor de interese pe vremea cand Gheorghe Flutur conducea Ministerul Agriculturii. El a mai fost membru in Comisia Locala a Fondului Funciar - Voineasa precum si membru in Comisia Judeteana de reconstruire a dreptului de proprietate Valcea. Promovarea sa s-a legat de amicitia cu unul dintre liderii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Stoica. Actualmente, avocatul Bogdan Tudor se erijeaza in presedinte al Asociatiei Proprietarilor de Paduri din Romania. In aceasta asociatie, Gheorghe Flutur a avut calitatea de vicepresedinte, pana in luna decembrie 2004, atunci cand a ajuns la carma Ministerului Agriculturii si Padurilor. Pe baza unor astfel de protectii si sfere de interes, Bogdan Tudor a pus bazele mai multor obsti fantoma, care au trecut la exploatarea si valorificarea lemnului furat atat de la stat, cat si de la adevaratii proprietari.
Ilegalitatile lui Bogdan Tudor
Opt obsti constituite in zona Voineasa, judetul Valcea, nu au acte doveditoare ca membrii lor sunt urmasii proprietarilor de drept ai padurilor revendicate. Pe intreaga Valea Lotrului legea tacerii este pastrata cu sfintenie. Chiar si administratorii de firme care lucreaza corect in zona prefera sa taca ori sa vorbeasca doar sub protectia anonimatului. Atunci cand valul ilegalitatilor a fost ridicat de inginerul silvic Gheorghe Deaconeasa, asupra sa a inceput o serie de presiuni care au culminat cu demiterea sa si chiar cu inscenarea unor procese. Actualmente pe Valea Lotrului functioneaza opt obsti ale mosnenilor care, in majoritatea cazurilor nu pot dovedi ca sunt continuatoare ale obstilor care au functionat pana in anul 1945. Ori ca au in componenta suprafete reale de teren impadurit ce apartin urmasilor mosnenilor. Pe vremea cand controversatul avocat Bogdan Tudor era secretarul Primariei Voineasa, au luat nastere cinci obsti, contestate si acuzate ca fiind detinatoare ilegale de paduri. In afara de Obstea mosnenilor Voineseni, Obstea fratilor Tarasti, Obstea Plaiul Poienii, Obstea Aninis - Carpinisi - Radoseni si Fundatia Obstea Balcesti-Peresti, Tudor si-a adus contributia si la infiintarea altor trei obsti: Obstea Pociovalistea, Obstea Banca Gilort si Obstea Colibaseni.
Pogromul continua
Cu doua luni in urma s-a produs oficializarea prin hotarare judecatoreasca a unei noi obsti, Obstea Colibaseni. Ea a fost constituita si reprezentata in instanta de judecata tot de Bogdan Tudor. Avand la baza acte de proprietate emise pe perioada anilor 1874-1890. Spre surprinderea tuturor, acestei obsti i s-a acordat personalitate juridica, in ciuda actelor superficiale prezentate. Legea nr. 247/2006 prevede in mod expres ca mostenitorii care revendica paduri, trebuie sa faca dovada existentei proprietatii stramosilor lor din documentele agricole emise in perioada 1945 - 1948. Ani care constituie bariera de la care incepe producerea documentelor de revendicare conform Legii fondului funciar.
Trebuie spus ca pe parcursul anului 2005 si in primele luni ale anului 2006, Bogdan Tudor a contactat persoane ce urmau sa primeasca titlul de proprietate in zona muntilor Turcinuri. El le-a promis ca le va rezolva rapid si sigur problema mostenirilor. Pentru asta a solicitat cate 5000 de euro ca sa-i reprezinte si sa le obtina mai usor terenurile revendicate de mostenitori, de ani de zile. Evident ca dupa ce acestia au obtinut actele necesare au fost nevoiti sa intre laolalta in obstile conduse de Tudor si camarila sa.
Statistici ingrijoratoare
Statisticile arata ca in ultimii ani, 353.000 de hectare de padure au fost taiate complet. Conform Bancii Mondiale, pagubele provocate de taierile ilegale au fost estimate la circa 1,5 miliarde de dolari. Cantitatea de lemn exportata depaseste de cateva ori cota de taiere aprobata de Regia Nationala a Padurilor. Eliminand cantitatea folosita de producatorii de mobila autohtoni rezulta o alta "cantitate neta de lemn negru" care hraneste piata externa. Sistemul este compromis chiar de la varful institutiilor menite sa protejeze padurile de jaful organizat. Noul ministru al Agriculturii, Decebal Traian Remes ar trebui sa ia masuri urgente pentru stoparea acestui fenomen, devenit in "era" Flutur, un sport national.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.