Tinerii manifestanti din Copenhaga au ridicat, aseara, baricade pe strazile din cartierul Christiania, au incendiat pubele, cauciucuri si chiar autoturisme si au vandalizat sediul unei banci. Situatia a revenit la calm in jurul orei locale 23:30 (02:
Tinerii manifestanti din Copenhaga au ridicat, aseara, baricade pe strazile din cartierul Christiania, au incendiat pubele, cauciucuri si chiar autoturisme si au vandalizat sediul unei banci. Situatia a revenit la calm in jurul orei locale 23:30 (02:30, ora Romaniei). Confruntarile au izbucnit dupa o manifestatie autorizata la care au participat sute de tineri, multi dintre ei avand fetele acoperite, in semn de protest fata de o decizie a autoritatilor locale privind demolarea, in cursul diminetii de luni, a unei case din cartierul Christiania. Demolarea casei a provocat un prim val de confruntari cu politia daneza, in timpul zilei de luni, soldate cu arestarea a 26 de persoane. Potrivit politiei din Copenhaga, "autorii actelor nu sunt hipioti din Christiania, ci tineri vandali". Creata la 26 septembrie 1971 de cativa hipioti care au ocupat o cazarma abandonata de armata la Copenhaga, Christiania, supranumita "orasul liber", a fost amenintata cu desfiintarea de catre Guvern pana cand locuitorii sai au acceptat, la 31 martie, un plan care deschide calea spre normalizare. De la preluarea puterii, in 2001, Guvernul liberal-conservator are ca obiectiv readucerea la normalitate a acestei enclave administrate de persoane marginalizate. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.