Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare este acuzat de catre procurori de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii, pent
Presedintele Consiliului Judetean Satu Mare este acuzat de catre procurori de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, permiterea accesului unor persoane neautorizate la informatii care nu sunt destinate publicitatii, in scopul obtinerii, pentru altul, de foloase necuvenite. Rudolf Riedl este acuzat de complicitate la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, Erdei Doloczki Istvan de instigare la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, iar Cseke Attila Zoltan de complicitate la abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi. DNA sustine ca din probele administrate pana in prezent a rezultat ca, "in perioada octombrie - decembrie 2006, invinuitul Szabo Stefan, la instigarea invinuitului Erdei - Doloczki Istvan si cu complicitatea invinuitilor Cseke Attila - Zoltan si Riedl Rudolf, in virtutea functiilor detinute, au determinat alocarea unor sume de bani de la bugetul de stat destinate realizarii unor programe ale comunitatilor locale, in favoarea unor comune din judetul Satu Mare administrate de primari UDMR, in detrimentul altora. In cursul zilei de 15 mai 2007, procurorii au finalizat prezentarea invinuirilor", se arata intr-un comunicat la DNA.
Marko Bela nemultumit
Liderul UDMR Marko Bela si-a reafirmat, ieri, nemultumirea fata de faptul ca demnitari ai Uniunii sunt chemati la DNA, fiind acuzati ca "pe temei de apartenenta politica sau etnica" au sustinut acordarea unor bani pentru comunitatile locale. "In Romania este o infractiune sa-ti ajuti electoratul, aceasta este traducerea acestei acuzatii si mentalitati", a adaugat Marko Bela. Liderul UDMR a spus, citat de Mediafax, ca nu este ingrijorat pentru colegii sai, care nu au comis nici o infractiune, ci il ingrijoreaza supravietuirea unei mentalitati potrivit careia "nu ai voie sa dai bani la unguri". Marko Bela a mai spus ca protestul sau fata de aceasta situatie l-a exprimat si saptamana trecuta in fata presei si a aratat ca nu intentioneaza sa faca vreun alt demers la Ministerul Justitiei. "Noi UDMR am deveni cei mai corupti in Romania, noi ungurii suntem cei care umblam cu banii statului. Nu pot sa tratez decat cu ironie si putina dezamagire acest lucru", a adaugat presedintele UDMR.
Attila Cseke considera ca ancheta are un substrat politic si ca se urmareste denigrarea sau acuzarea unor persoane si demnitari pe criterii etnice ori politice. "Credeam ca am depasit faza asta in Romania, in care unii sa fie acuzati mai ales pe criterii etnice, pentru ca acest cuvant apare in hartii, ca ajuta comunitatea. Asta era inainte de 1989, eu credeam ca in 2007 construim altceva, nu dusmanie. Pentru mine este evident ca are un substrat politic si ca se urmareste invinovatirea sau denigrarea unor persoane sau demnitari pe criterii politice ori etnice", a declarat Cseke. "A existat o invinuire foarte generala si mi se imputa ca eu as fi intervenit ca unele comunitati maghiare din judetul Satu Mare sa primeasca niste fonduri in defavoarea altor comunitati, probabil romanesti. Suntem oameni politici, a face lobby pentru o comunitate din care provii, cu respectarea prevederilor legale, nu este o problema. Pot sa spun ca singura problema din acest dosar este aceea ca pe mine ma cheama Attila si nu altcumva. Este straniu ca s-a scos dosarul in aceasta perioada, cand suntem in campanie", afirma Attila Cseke. El spune ca in rezolutia DNA apare ca ar fi subsecretar de stat, functie care la Secretariatul General al Guvernului (SGG) nu exista si considera ca daca procurorii se sesizau din oficiu, asa cum se spune in hartii, "aveau cel putin curiozitatea sa se uite pe site-ul Guvernului" pentru a observa ca ocupa postul de secretar de stat si nu de subsecretar de stat. "Asta ma face sa cred ca procurorii au actionat la sugestia si sesizarea altora", a conchis Attila Cseke.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.