"Nu vor fi declarate zone calamitate, pentru ca nu au apelat la sistemul de irigatii, indiferent de tarife. Acolo unde s-a facut contractarea, dar suprafetele n-au fost udate, din cauza tarifelor sau a altor motive, cu atat mai mult nu vor fi declara
"Nu vor fi declarate zone calamitate, pentru ca nu au apelat la sistemul de irigatii, indiferent de tarife. Acolo unde s-a facut contractarea, dar suprafetele n-au fost udate, din cauza tarifelor sau a altor motive, cu atat mai mult nu vor fi declarate zone calamitate", a afirmat Remes, citat de Mediafax. "Asociatiile de utilizatori de apa nu contracteaza lucrari de irigatii, iar explicatiile lor se opresc, de regula, la bani: e scumpa energia electrica, intretinerea, paza. (...) Cel care are o afacere trebuie sa o si sustina financiar. E adevarat ca statul are obligatia sa sprijine, insa nu poate oferi intreaga finantare necesara oricarui agent economic sau proprietar", a aratat Remes.
De remarcat, Legea nr. 381/2002 privind acordarea despagubirilor in caz de calamitati naturale in agricultura nu conditioneaza despagubirile de apelarea la irigatii, in caz de seceta.
Avertizarile meteorologilor
Suprafata irigabila ar putea creste cu inca 150.000 ha, daca Administratia Nationala de
Imbunatatiri Funciare (ANIF) va primi urgent un sprijin financiar pentru punerea in functiune a instalatiilor, a precizat ministrul Remes, informeaza Rompres. Necesarul financiar este estimat la 4-5 milioane de lei, iar lucrarile ar trebuie sa dureze aproximativ 30 de zile.
ANIF poate iriga efectiv in acest an 717.000 ha, desi, pana acum, a fost contractata doar jumatate din suprafata, circa 357.000 ha. Un raport recent al Ministerului arata ca peste 200.000 de hectare au fost compromise pana in prezent. In Baragan nu a mai plouat de peste trei luni, iar in judetul Teleorman in jur de 70% din culturile insamantate in toamna anului 2006 sunt afectate. Administratia Nationala de Meteorologie a prezentat, inca din ianuarie, estimari pentru acest an privind seceta pedologica in sudul si estul tarii.
Canicula loveste PIB-ul
Efectele secetei vor fi "destul de severe" daca previziunile meteo se vor dovedi corecte, contributia agriculturii la Produsul Intern Brut se va reduce, vor creste importurile in anumite sectoare si se va accentua deficitul de cont curent, a sustinut Remes. "Daca previziunile sunt corecte, efectele sunt destul de severe. Agricultura isi va reduce aportul la PIB, vor scadea veniturile din agricultura si implicit zootehnie, deci se vor dimina si impozitele si taxele la buget din aceste domenii. Pentru a asigura necesarul populatiei, vor creste importurile in anumite sectoare si va fi un dezechilibru si mai mare pe contul curent", a afirmat Remes.
Subventii mai mari pentru irigatii
Premierul Calin Popescu Tariceanu a convocat, ieri, intr-o sedinta extraordinara, Comitetul National pentru Situatii de Urgenta pentru a stabili masurile necesare de stimulare a irigatiilor. Primul-ministru s-a aratat nemultumit de gradul de utilizare a irigatiilor, masurile stabilite fiind valabile pentru cele 850.000 ha posibil de irigat. Romania are 14,5 milioane ha de teren agricol, dar nu tot este amenintat cu seceta. El a declarat ca s-a decis majorarea valorii subventiei de la 3,9 la 7 milioane de lei vechi/1000 mc de apa, sume de care pot beneficia atat asociatiile utilizatorilor de apa, cat si fermierii direct. "Aceasta suma reprezinta 70% din valoarea costurilor irigatiilor pentru un hectar, evaluate de Ministerul Agriculturii la 10 milioane de lei vechi/ha", a spus Tariceanu. Premierul a adaugat ca, pentru a putea beneficia de subventie, a fost prelungit termenul de incheiere a contractelor cu ANIF pana la 31 iunie, fata de sfarsitul lunii ianuarie - termenul legal. El a precizat ca s-a convenit si la un termen de gratie de 60 de zile pentru plata facturilor, iar energia electrica consumata pentru irigatii va fi furnizata de Hidroelectrica si Nuclearelectrica, care au preturile cele mai mici. "I-am solicitat si ministrului Economiei, Varujan Vosganian, sa analizeze posibilitatea intreruperii exporturilor de energie electrica de la Hidroelectrica. In plus, Ministerul Agriculturii va inainta Ministerului Mediului necesarul de apa, pentru ca sa se elaboreze un plan de restrictie a consumului de apa, daca este nevoie. La ora actuala, nu se impune asa ceva", a spus Tariceanu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.