Atata timp cat la un meci Steaua-Dinamo peste 40.000 de oameni cumpara bilete pentru a vedea impreuna un spectacol, nu stiu ce mare lucru mai reprezinta un miting la care sunt adusi cu autocarele, cu trenurile sau cu saniile tot atatia oameni. Asa cu
Atata timp cat la un meci Steaua-Dinamo peste 40.000 de oameni cumpara bilete pentru a vedea impreuna un spectacol, nu stiu ce mare lucru mai reprezinta un miting la care sunt adusi cu autocarele, cu trenurile sau cu saniile tot atatia oameni. Asa cum scriu ziarele, se pare ca, timp de o luna, cateva zeci de mii de cetateni au practicat un fel de turism electoral, fiind carati ici-colo nu pentru a vedea frumusetile patriei, ci pentru ca mitingul sa dea bine la televizor, atunci cand cameramanul face un trans peste multime. Spaima, generata de criza politica, s-a transformat intr-o distractie pe banii partidelor.
Daca Traian Basescu se va intoarce la Cotroceni, asa cum spun sondajele de opinie, de luni incepe apocalipsa! Cuvintele grele spuse in campanie, la adresa oligarhilor sau a mogulilor, vor mai ramane in urechile cetatenilor si presedintele este obligat sa gaseasca o cale pentru a potoli setea de sange a electoratului sau. Din pacate pentru domnia sa, parghiile pe care le are la dispozitie sunt aceleasi ca inaintea suspendarii, iar in Parlament are la dispozitie o minoritate cu care nu va putea trece nici macar legea gravitatiei! Ramane calea razboiului cu cei 322 si trebuie sa ne asteptam ca va pune in functiune toate structurile care i-au ramas fidele, fie ca e vorba de cele din Parchet, fie ca e vorba de cele din Serviciile Secrete, numai ca in fruntea acestora sunt acum doi oameni care provin din partide cu care Traian Basescu se afla in conflict: PNL si PSD. E greu de crezut ca orice derapaj constitutional ar mai putea ramane, fie si pentru o zi, necunoscut opiniei publice.
Dupa ce, in aceasta campanie, Basescu a asmutit electoratul impotriva parlamentarilor PSD, PNL, PC si PRM, in mod sigur acestia nu vor sta cu mainile in san, mai ales ca, peste putin timp, vin alegerile europarlamentare si nici unul dintre ei nu va accepta transferul de simpatie de la presedinte la PD. Ca le place sau nu, ei sunt obligati sa continue razboiul cu Traian Basescu pentru a redobandi procentele pierdute in acest referendum. Va fi, asadar, un boicot total al Partidului Democrat si al PLD, partide care vor fi obligate sa-si trimita vorbitorii la televiziuni pentru a se tangui, caci, in Parlament, vocea lor se va auzi foarte putin.
Cu alte cuvinte, toata clasa politica va fi obligata sa accepte un razboi pe viata si pe moarte, in care vor fi folosite toate armele din dotare. Politicienii stiu ca o cedare, din partea oricareia dintre parti, va insemna recunoasterea in fata electoratului ca a pierdut batalia. Exemplul PNL, care, timp de doi ani, a suportat cu stoicism atacurile venite dinspre Cotroceni, pierzand procente importante in optiunile electoratului, va fi analizat de toate fortele politice si va duce inevitabil la ascutirea continua a sabiilor.
In aceste conditii, pacea politica din Romania va fi amanata, caci singura cale de impacare, aproape imposibila, ar fi o reconciliere care sa puna la acceasi masa parteneri care mai pastreaza inca ranile din razboiul care se duce in aceste zile. Doar o tradare ar putea schimba cate ceva. Sau o noua suspendare. Si atunci va incepe un alt razboi, pana cand o minte luminata ne va aduce aminte ca suntem in Europa si ca acolo unui presedinte nici nu i-ar trece prin cap sa se ia la tranta cu Parlamentul. E bine sa se stie ca, nici macar in Biblie, dupa Apocalipsa nu mai urmeaza nimic!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.