Liberalii si democratii nu au reusit sa profite de absenta lui Traian Basescu de la sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Liberalii s-au lovit de opozitia presedintelui interimar Nicolae Vacaroiu in incercarea de a-si impune in sedinta CSAT de ieri propria varianta a legilor privind siguranta nationala. Administratia Prezidentiala a facut publice, ieri, dupa mai bine de cinci ore de la terminarea CSAT, o parte din concluziile sedintei, care arata ca pozitiile au fost ireconciliabile. Potrivit comunicatului, ca si Basescu, Vacaroiu a semnalat ca CSAT nu are competenta de a emite avize cu privire la initiativele legislative parlamentare, ci numai la proiectele initiate de Guvern in domeniile securitatii nationale, insa a aratat ca se impune un punct de vedere asupra legilor sigurantei. Astfel, liberalii nu au avut cistig de cauza in chestiunea statutului SPP si STS, in vreme ce pesedistii nu au reusit sa impuna o comisie unica de control a serviciilor.

CSAT recomanda "mentinerea in forma actuala, din punct de vedere organizatoric, functional, al atributiilor si al subordonarii, a structurilor de informatii, contrainformatii si de securitate autonome si departamentale (SPP, STS, DGIA/MAp si DGIPI/MIRA), avand in vedere specificul si complexitatea activitatii acestor structuri, precum si similitudinea solutiilor adoptate in acest domeniu in Romania, cu solutiile adoptate in majoritatea statelor UE". In comunicat se precizeaza si faptul ca in legatura cu subordonarea SPP si STS "au existat si alte puncte de vedere a caror forma finala va fi trimisa Secretariatului CSAT pana la 17 mai a.c., urmand ca acestea sa fie trimise catre Comisiile de specialitate ale Senatului".

Vacaroiu si Tariceanu nu au ajuns la o intelegere nici in privinta Autoritatii de Interceptari. "Referitor la propunerea (initiativa legislativa) privind infiintarea, organizarea si functionarea Autoritatii Nationale pentru Interceptarea Comunicatiilor (ANIC), Consiliul a considerat ca, intrucat aceasta initiativa legislativa nu garanteaza imbunatatirea semnificativa a activitatii in domeniu, dar va genera, cu siguranta, importante cheltuieli si eforturi materiale, eforturile ar trebui sa fie concentrate in urmatoarele directii: autonomizarea normativa, structurala si functionala a capacitatilor de interceptare existente, in cadrul actual, concomitent cu imbunatatirea calitatii tehnice si metodologice a activitatii; perfectionarea legislatiei in domeniu, in consens cu legislatia comunitara si in sensul inaspririi sanctiunilor pentru abuz si incalcare a legii; cresterea calitatii, frecventei si dimensiunii controlului institutional (Parlament, CSAT, Guvern) asupra activitatii de interceptare", se precizeaza in documentul de la Cotroceni. CSAT recomanda, totodata, comasarea legii securitatii cu cea privind activitatea de informatii.

De asemenea, nu a avut cistig de cauza nici propunerea PSD privind infiintarea unei comisii parlamentare unice pentru controlul SRI si al SIE "In ceea ce priveste prevederile din proiectele de lege referitoare la controlul democratic al sistemului de securitate nationala, CSAT a apreciat ca este mai eficienta mentinerea ca atare a celor doua Comisii de control al activitatii SRI, respectiv SIE", se arata in comunicatul Administratiei Prezidentiale. Vacaroiu a insistat si pentru ramanerea controversatei Comunitati Nationale de Informatii sub palaria Cotroceniului. "Punctul de vedere al membrilor Consiliului este ca CNI sa ramana in continuare in cadrul CSAT si sa fie coordonata de catre un consilier de stat din Departamentul Securitatii Nationale", se arata in documentul citat.

Cotroceniul nu face nicio referire in comunicatul remis presei la subiectul retragerii din Irak, pe care, de altfel, presedintele interimar nu a dorit sa il introduca pe ordinea de zi. Cu toate acestea el a fost ridicat de liberali, dar consilierul Mihai Stanisoara, sustinut de presedintele interimar, s-au pronuntat impotriva luarii unei decizii in aceasta chestiune, sustin surse care au participat la sedinta. In CSAT deciziile se iau prin consens.

Comunicatul face referire si la proiectul directorului SRI de restructurare a serviciului, fara a da alte detalii insa. "O alta problema discutata in cadrul sedintei CSAT a fost cea referitoare la solicitarea directorului SRI privind aprobarea Perspectivei Strategice 2007 2010 a Serviciului, elaborata in concordanta cu profilul strategic al Romaniei de stat membru NATO si al Uniunii Europene si cu dinamica mediului de securitate", este tot ce comunica Administratia Prezidentiala. Potrivit presedintelui comisiei SRI, Radu Stroe, care a participat la prima parte a sedintei, CSAT a aprobat planul de restructurare a SRI. Stroe a spus ca CSAT a acceptat propunerea de desfiintare a postului de prim-adjunct al directorului SRI, post detinut de Florian Coldea, personajul principal al scandalului biletelul. Liberalii si pesedistii au mai multe puncte de divergenta in ceea ce priveste legile sigurantei. PSD accepta ca serviciile sa aiba sponsorizari si sa desfasoare afaceri, in timp ce liberalii nu. De asemenea, liberalii nu vor sa fie permisa infiltrarea ofiterilor sub acoperire in mediul institutional si civic, in timp ce PSD plaseaza permisiunea existentei acestora in sintagma "numai cand este cazul".

Descarca Comunicatul Presedintiei