Jurnalistii de la „The Economist" critica politica Romaniei fata de Chisinau.

Traian Basescu are o politica simplista fata de Republica Moldova, considera revista „The Economist" intr-un articol despre Republica Moldova numita „tara pe care Europa a uitat-o". Nici nu e greu de uitat o tara lipsita, dupa parerea „The Economist", de cultura glorioasa a Europei Centrale, de romantismul expresiv al Balcanilor, de farmecul si atractia tarilor baltice sau de uriasa importanta strategica a Asiei Centrale si Caucazului. Conform publicatiei, Republicii Moldova i-a fost repartizat rolul unei tari usor de ridiculizat, desi nu o merita chiar daca este un stat mic si condus necorespunzator.

Romanii nu pot concepe ca Moldova este o tara diferita, scrie „Economist", si vede similaritati cu felul in care gindeau multi englezi despre Irlanda si inca o mai fac despre Scotia si Tara Galilor. Revista critica politica romaneasca fata de vecina Moldova si pune accent grav mai ales pe strategia Presedintiei: „Traian Basescu, presedintele Romaniei, in prezent suspendat, un jovial fost capitan de nava, considera ca Republica Moldova este un experiment esuat, care probabil ar avea o situatie mult mai buna daca s-ar alatura Romaniei".

Intr-un bar, la o tuica, acolo crede „The Economist" ca ar trebui Traian Basescu sa exprime astfel de opinii, nu in calitatea de sef de stat. In aceasta postura, „atitudinea pare grosolana", comenteaza editorialistii britanici. Ei continua tirul: „Eufemismele ascund parerile sale reale: Moldova este condusa de o elita sovietica provinciala, incompetenta, care a pierdut nu doar increderea lumii externe, ci si a propriei populatii".

Populatia moldoveneasca se inghesuie sa obtina pasapoarte romanesti si in contextul aderarii Romaniei la UE, cetatenia romana, destul de accesibila, este irezistibil de atractiva, iar procesul reunificarii nu poate fi oprit, subliniaza publicatia.