Mitulescu premiat in LA
Lungmetrajul de debut al lui Catalin Mitulescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", a primit premiul publicului la Festivalul Filmului Sud-Est European, ce s-a desfasurat la Los Angeles, informeaza Mediafax citand The Hollywood Reporter. Premiul criticii pentru cel mai bun film a revenit unei co-productii Slovenia-Croatia, "Gravehopping", in regia lui Jan Cvitkovic. Festivalul a acordat, de asemenea, o mentiune speciala pentru cel mai bun documentar filmului "Binka" de Elka Nikolova, portretul unei regizoare de avangarda din Bulgaria anilor '50-'60, Binka Zhelyazkova. Festivalul de la Los Angeles propune anual o selectie de filme din regiunea sud-est europeana, incearca promovarea lor la alte festivaluri si organizeaza conferinte si seminarii. (D.C.)
Capatul drumului
La Cinemateca Astra Film, astazi, va fi difuzat documentarul "A Kalahary Family: Capatul drumului" realizat de John Marshall. Este a doua parte din cvinta "A Kalahari Family", monumentalul documentar in cinci parti realizat de John Marshall, care prezinta 50 de ani din existenta populatiei Ju/'hoansi din Africa de Sud din 1951 pana in 2000. (M.A.)
Jude premiat in Frisco
Filmul "Lampa cu caciula", in regia lui Radu Jude, a primit premiul pentru cel mai bun scurtmetraj de fictiune la cea de-a 50-a editie a Festivalului International de la San Francisco, informeaza The Hollywood Reporter in editia electronica. Scurt road-movie pe tema relatiei tata-fiu, "Lampa..." se bazeaza pe un scenariu de Florin Lazarescu. Festivalul de la San Francisco a cuprins 325 de proiectii. (D.C.)
Trei pentru Avignon
Trei artisti romani pot participa, prin concurs, in perioada 6-14 iulie, la misiunea "Pepiniera proiectelor - 18 creatori", organizata de Comisia Internationala a Teatrului Francofon (CITF) in cadrul Festivalului de la Avignon, cu scopul transformarii spatiului festivalului intr-un cadru de prezentare, participare si cunoastere reciproca a artistilor. Selectia va fi facuta de CITF, informeaza Ministerul Culturii si Cultelor. Data limita de depunere a inscrierilor este 1 iunie. Proiectul trebuie sa implice trei parteneri artistici (dintre care cel putin doua companii teatrale), originari din trei tari din spatiul francofon, aflate pe doua continente diferite. Subventia ceruta CITF trebuie sa fie una "complementara". A 61-a editie a Festivalului de la Avignon va avea loc intre 6 si 27 iulie. (D.C.)