Seceta ar putea scumpi putin energia electrica pentru ca ar trebui sa se apeleze la productia de electricitate pe baza de carbuni si gaze naturale, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ieri, la seminarul "Pentru un mediu curat - energie
Seceta ar putea scumpi putin energia electrica pentru ca ar trebui sa se apeleze la productia de electricitate pe baza de carbuni si gaze naturale, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, ieri, la seminarul "Pentru un mediu curat - energie curata".
"Nu se pune problema acum", a adaugat insa Vosganian. Ministrul a spus ca a solicitat producatorilor de energie electrica sa ii prezinte toate cererile de majorare de pret, pentru a verifica daca sunt justificate. "De atunci, nimeni nu a mai cerut cresteri de pret", a mai spus Vosganian.
Pretul energiei electrice pentru populatie a crescut la 1 aprilie in medie cu 3,95%, intrucat productia s-a bazat in ultima parte din 2006 pe gaze, determinand majorarea costurilor, informeaza Mediafax.
Independenti din 2015
Strategia energetica a Romaniei a fost finalizata de Ministerul Economiei si Finantelor si urmeaza sa fie supusa dezbaterii publice, astfel ca, la jumatatea lunii iunie, sa fie adoptata de Guvern. Vosganian a precizat ca aceasta strategie va trebui sa aiba girul partidelor politice, dar va fi promovata prin hotarare de Guvern. "Strategia prevede o crestere a consumului de energie electrica a Romaniei de la 50-52 terrawati (TWh), in 2007, la 85 TWh in 2020, precum si o crestere a productiei de la 56-60 TWh, in 2007, la 110 TWh in 2020. Potrivit strategiei, in 2015 Romania va fi o tara independenta din punct de vedere energetic", a spus Vosganian. Strategia prevede mai multe variante de eficientizare a sectorului energetic, cel mai important fiind cel termo, din cauza costurilor. "Trebuie decizii politice ample", a precizat Vosganian. "Termocentrale precum Mintia sau Paroseni ar putea trece in administrarea Hidroelectrica, creand premise pentru salvarea Vaii Jiului", a spus Vosganian. Acesta a adaugat ca o alta varianta, pe care nu o agreeaza foarte mult, ar fi combinarea termocentralelor din administratia Termoelectrica cu hidrocentrale sau cu parti componente din Nuclearelectrica si crearea de noi complexuri energetice, iar cele care ar ramane ar urma sa fie privatizate sau inchise.
Vosganian sustine stergerea datoriilor
Ministrul a precizat ca sectorul termo de productie a energiei electrice este indispensabil, iar cel nuclear va deveni "axul central" al sistemului. La sfarsitul lunii martie a acestui an, Termoelectrica inregistra datorii de 54,2 milioane lei la bugetul de stat, potrivit datelor afisate pe pagina de Internet a MEF, informeaza Rompres. Un proiect de ordonanta de urgenta lansat de MEF in dezbatere publica la inceputul lunii martie prevedea ca Termoelectrica ar putea beneficia de noi facilitati fiscale si ar putea fuziona cu Hidroelectrica.
"Stergerea datoriilor din sistemul energetic national trebuie facuta, deoarece aceste datorii sunt rezultatul actiunii tuturor partidelor politice care au guvernat pana in 2000 si de ele au beneficiat toti romanii", a spus ministrul Economiei. Acesta a dat exemplu societatii nationale Nuclearelectrica, daca ar fi obligata sa plateasca datoriile pe care le are, nu ar putea demara constructia reactoarelor 3 si 4, iar aceleasi datorii ar impiedica privatizarea complexurilor energetice, pe care Guvernul o doreste in viitor.
Guvernul discuta efectele caniculei
Reprezentantii Comitetului national pentru situatii de urgenta au fost convocati astazi la Palatul Victoria pentru o analiza privind efectele secetei asupra culturilor agricole. Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a convocat la aceasta sedinta si pe ministrul Agriculturii, Decebal Traian Remes. "Va fi o discutie in care vor fi analizate problemele cauzate de seceta si masurile care trebuie luate pentru evitarea pagubelor in agricultura", au declarat pentru Mediafax surse ministeriale. Seceta s-a accentuat, in perioada 4-6 mai, in special in sudul si sud-estul tarii, conform datelor Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM). Totodata, pentru perioada urmatoare este estimat ca deficitul de apa din sol sa se accentueze in zona de sud si sud-est, pe fondul cerintelor mari de apa ale plantelor aflate in faza de inspicare. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.