In anul 2003, fostul primar al orasului Eforie, Mihai Cosma, afirma ca autoritatile locale nu pot onora solicitarile privind acordarea terenurilor pe baza Legii 18/1991, pentru ca primaria nu detine teren agricol. La vremea respectiva nici intravilan nu prea era, iar solicitarile zaceau claie peste gramada aruncate ici-colo. Loturile aveau sa apara un an mai tarziu. Dupa alegeri. In vara lui 2004, Cosma a fost detronat de Ovidiu Brailoiu, tanar "investitor", apropiat atat chestorului Traian Jipa, comandantul de atunci al Inspectoratului de Politie al Judetului Constanta, cat si loctiitorului acestuia, cu care intre timp s-a si inrudit, casatorindu-se cu fiica sa, dar si cu mai marii din Partidul Social Democrat. Din 2004 si pana in prezent, sute de terenuri s-au vandut prin "licitatii publice" desi, chipurile, Eforie era deficitara la acest capitol.
Brailoiu - pret mic!
Consiliul local Eforie a fost zguduit in anul 2005 de o serie de scandaluri cu privire la pretul terenurilor scoase la licitatie. In majoritatea cazurilor, consilierii PNL-PD au protestat fata de vanzarea loturilor centrale la preturi mult prea mici. Surse locale sustin ca vanzarile au fost in majoritatea cazurilor "aranjate", altfel spus licitatii cu mana moarta. Poate si din aceasta cauza preturile de pornire ale licitatiilor au fost aproximativ egale cu cele la care s-au adjudecat terenurile.
Pe 23 iulie 2005, Consiliul Local si Primaria Eforie au scos la vanzare opt terenuri situate in intravilanul orasului Eforie Nord, ale caror preturi au oscilat intre 9 si 25 dolari metrul patrat. Protestele consilierilor au ramas insa fara raspuns, iar licitatiile au mers mai departe. Interesant este la momentul respectiv, metrul patrat se vindea aproape dublu pe piata, iar in alte cazuri chiar si cu mai mult.
Pe 31 octombrie 2005, o alta licitatie, aceleasi preturi. Doua luni mai tarziu, Consiliul Local si Primaria repeta procedura: opt loturi, din Eforie Sud si Eforie Nord, scoase la licitatie cu preturi ce au oscilat intre 13,40 si 22 dolari metrul patrat.
Desi piata imobiliara se zvarcolea anul trecut, Eforie a ramas in trend-ul instituit de primar: pret minim pentru metrul patrat de teren. Pe 14 aprilie 2006, aceleasi autoritati mai puneau pe taraba 12 loturi frumusele, situate pe strazile Mihail Kogalniceanu, Republicii, Dr. Cantacuzino, Mircea cel Batran, Bucegi sau Arges. Pretul caracteristic pentru Eforie: 20-37 dolari metrul patrat. Interesanta este si afacerea imobiliara derulata pe 9 iunie 2006, cand un teren in suprafata de 1663 metri patrati, situat in apropierea plajei Belona, din Eforie Nord, a avut un pret de pornire a licitatiei de 25,65 dolari metrul patrat. La momentul respectiv, s-a mai vandut si terenul in suprafata de 1.778,26 metri patrati din Faleza Sud. Si aici, pretul de pornire al licitatiei a fost de 15 dolari metrul patrat. In acelasi ritm fulminant, cu aceleasi preturi derizorii, Primaria si Consiliul Local Eforie au vandut anul trecut peste 50 de terenuri.
Eforie vinde in dolari
Nici nu a inceput bine anul 2007, ca autoritatile din Eforie au si scos la vanzare terenuri. Oferta expusa de autoritatile locale pe 26 ianuarie a fost de-a dreptul irezistibila: sase loturi cu suprafete cuprinse intre 150-375 metri patrati, Eforie Nord si Sud, pentru 15-30 dolari metrul patrat. Sau 60 de loturi din terenul de peste 30.000 metri patrati de pe strada 23 August, parcelare Eforia Spitalelor Civile Bucuresti, pentru 25 de dolari metrul patrat-pret de pornire. Nimeni nu intelege cum poate Brailoiu sa vanda terenuri pentru sume infime, cand preturile din statiune depasesc cu mult suta de euro pe metrul patrat. In zona Steaua de Mare, metrul patrat se vinde cu mai bine de 300 de euro, la Grand depaseste 250 de euro, la Belona sare de 150 de euro, iar pe varianta metrul se cumpara cu mai bine de 100 de euro. Mai mult, in centrul statiunii Eforie, metrul patrat depaseste 200 de euro, la Debarcader atinge 240 de euro si abia in extravilan (n.r. desi Eforie nu prea are extravilan) oscileaza intre 15-20 euro metrul patrat.
Dispar statuile si spatiile verzi
Grupul statuar "Tineretea" al sculptorului Ion Jalea, din zona hotelului Belona, este pe cale de disparitie.
Consilierul local Constantin Avatavului (foto) sustine ca "in zona s-au facut improprietariri si s-au emis chiar si autorizatii de construire". "Grupul statuar figureaza pe domeniul public al orasului, potrivit Planului Urbanistic General. Punerea in posesie s-a realizat desi terenul figura inca in domeniul public al orasului. Probabil ca statuia va disparea cat de curand, odata cu spatiul verde", a mai precizat Avatavului.
Legea tacerii la primarie
Ovidiu Brailoiu se distinge de restul primarilor constanteni si prin relatiile sale cu "high society", infiripate si sudate fie prin familie, fie prin partid.
Socrul lui Brailoiu este nimeni altul decat Vasile Balan, sef interimar al Inspectoratului Judetean de Politie Constanta. Fratele sau este omul de afaceri Liviu Brailoiu, milionar de top, iar seful de partid este Radu Stefan Mazare, primarul Constantei.
Personaj controversat, Brailoiu a instituit la Primaria Eforie "legea tacerii". Potrivit Legii 544/2001, Consiliul Local si Primaria Eforie fac parte din cadrul institutiilor publice sau autoritatilor obligate sa furnizeze, la cerere, informatiile de interes public. Mai mult, Legea 544 obliga autoritatile locale sa prezinte informatiile solicitate in termen de zece zile de la primirea solicitarilor. In perioada 31 octombrie 2005-21 martie ac, Primaria Eforie a refuzat sistematic sa ofere informatii cu privire la licitatiile publice privind vanzarea terenurilor. La o intrebare de genul "la ce pret au fost adjudecate terenurile x, z si y", primarul Ovidiu Brailoiu spune ca "informatia se constituie in secret fiscal". Mascarada transperentei publice continua cu explicatii puerile: "Preturile de pornire pentru vanzarea terenurilor prin licitatia publica deschisa pe 23 iulie 2005 s-au stabilit conform legii, prin hotararile adoptate de Consiliul Local". In majoritatea cazurilor, Brailoiu refuza sa numeasca "Legea" si "hotararile in cauza". Pe 4 aprilie ac, edilul informeaza ca nu poate oferi raspuns cu privire la preturile terenurilor vandute pe 16 martie ac si nu spune nici numele cumparatorilor, intrucat "informatia nu poate fi furnizata".
Pe cine minte Brailoiu?
Edilul din Eforie sustine ca "nu ma intereseaza licitatiile publice derulate", dar sare ca ars cand vine vorba de pretul terenului.
"Indiferent", cum este, Brailoiu aprecieaza totusi ca preturile depind foarte mult de zonele in care sunt situate terenurile, iar de fixarea preturilor se ocupa un evaluator independent". Pozitia primarului este cel putin interesanta cand vinde vorba de tranzactiile de teren: "Daca Consiliul local aproba vanzarile, eu nu ma pot opune". Dupa ce ne avertizeaza sa avem grija pentru ca riscam "un proces" daca punem la indoiala competentele comisiei de licitatie, Brailoiu se calmeaza si se destainuieste. "Licitatiile sunt o problema care imi creeaza indispozitie generala", spune Brailoiu, adaugand ca "as fi cel mai fericit om daca nu as mai scoate la vanzare terenuri".
O strada intreaga de vanzare!
Pe 11 august 2006, Primaria si Consiliul local Eforie au scos la licitatie 21 de loturi, cu suprafete cuprinse intre 450 si 2000 metri patrati. Toate terenurile sunt situate pe strada Grivitei, din Eforie Nord, iar pretul de pornire al licitatiei a fost de 23 de dolari pe metrul patrat. Participantii nu s-au limitat doar la un singur lot, o parte dintre ei achizitionandu-si chiar si cate patru, respectiv 2000 de metri patrati. Albert Constantin a suflat parcelele 41-42, Gheorghe Cosma primul lot, Laurentiu Stan 16-17, Vasile Tanase 29-30, Melania Murariu 12-14, Vizireanu Stefan, 26-27, Mihale Mihale lotul 21, iar Ali Turcan parcela numarul 34. Adriana Burca a luat alti 900 de metri patrati, Nicolae Racu loturile 30-31, Victor Dumitrescu circa 2000 metri patrati, iar Maria Chiran parcelele 4-5-6-7. Dumitru Segarceanu s-a multumit cu lotul 18, iar Vasile Samoila cu bucata nr. 28. Lista celor care au devenit proprietarii terenurilor din strada Grivitei continua cu Iosip Iacubleu, lotul 40, SC Mira Consulting SRL, parcele 2-3, Gau Noaghea, loturile 22-24 si Gheorghe Rusu-13-15. Printre cei proaspat vecini de cartier se mai regasesc si Gelu Tulea, loturile 23-25, Ciprian Nicu Naum, parcelele 19-20 si Corneliu Laurentiu Coconu, lotul 38. Majoritatea au licitat cu maxim un dolar sau doi peste pretul de plecare a licitatiei. Daca cel mai putin s-a licitat 23,5 dolari, extrema a fost de 25 dolari metrul patrat.
Alo, Domnule Primar....
Pe 17 ianuarie 2006, in timp ce licitatiile erau in toi, zeci de tineri se chinuiau sa obtina loturi. Redam scrisoarea adresata de Ioana Cristina Cristache primarului Ovidiu Brailoiu, prin intermediului site-ului www.DomnulePrimar.ro.
"Domnule Primar...,
As avea de facut o remarca referitoare la atribuirea pamantului pentru tinerii casatoriti potrivit legii. ...cand am fost in audienta la dvs, ne-ati explicat pe intelesul nostru (mie si la inca patru persoane interesate de aceeasi problema), care este situatia actuala: sunt multe cereri si putine loturi disponibile, care vor fi atribuite in functie de punctajul pe care fiecare dosar il va insuma. Mentionez ca in prezent am dosarul complet, desi este depus din noiembrie 2003. De la acea data nu am incetat sa contactez primaria prin intermediul functionarului public aproape lunar. M-as fi interesat si mai des, dar deja imi este rusine sa mai dau ochii cu doamna de la urbanism, deoarece de fiecare data primesc acelasi raspuns: nu se stie exact cand vor fi analizate dosarele; Pe aceasta cale, am rugamintea, domnule primar, sa gasiti o modalitate prin care noi, sute de cetateni interesati, sa putem fi informati despre procedura de analizare a dosarelor: din cine este formata comisia de verificare a dosarelor, care este punctajul exact, cand se va intruni comisia respectiva etc. In speranta ca veti citi si da curs mesajului, tin sa va multumesc anticipat."
Mentionam ca primarul nu i-a raspuns niciodata Cristinei pe site-ul respectiv. Ovidiu Brailoiu a declarat insa pentru ZIUA de Constanta ca in lucru se afla zeci de dosare, "un volum mare de munca".