Cel putin un miliard de persoane ar putea migra pana in 2050, ca urmare a incalzirii climei care va determina intensificarea conflictelor si catastrofelor naturale actuale si va genera altele noi.
In raportul intitulat "Mareea umana: veritabila
Cel putin un miliard de persoane ar putea migra pana in 2050, ca urmare a incalzirii climei care va determina intensificarea conflictelor si catastrofelor naturale actuale si va genera altele noi.
In raportul intitulat "Mareea umana: veritabila criza a migratiei", organizatia Christian Aid avertizeaza asupra ritmului "de accelerare a dislocarii populatiei in secolul al 21-lea", relateaza AFP, citata de Mediafax.
"Numarul persoanelor care si-au pierdut locuintele din cauza conflictelor, catastrofelor naturale si marilor proiecte de dezvoltare (mine, baraje, etc.) este deja foarte mare (163 de milioane, potrivit estimarilor acestei organizatii)", se arata in document. "Pe viitor, modificarile climei vor determina majorarea (acestui numar)", continua Christian Aid, cerand o "actiune urgenta" a comunitatii internationale.
Potrivit Christian Aid, 645 de milioane de persoane urmeaza sa migreze ca urmare a marilor proiecte, 250 de milioane din cauza fenomenelor legate de schimbarea climei (inundatii, seceta, foamete) si 50 de milioane din cauza conflictelor si incalcarilor drepturilor omului.
Citand informatii nepublicate inca ale Grupului interguvernamental de experti privind evolutia climei (GIEC), raportul subliniaza ca pana in 2080, intre 1,1 si 3,2 miliarde de persoane vor fi private de resurse de apa si intre 200 si 600 de milioane vor suferi de foame. In fiecare an, intre doua si sapte milioane de persoane vor fi afectate de cresterea nivelului oceanelor.
"Credem ca migrarea fortata este de acum amenintarea imediata care va afecta populatiile sarace din tarile in curs de dezvoltare", a declarat John Davison, unul dintre autorii raportului. Vaste deplasari de persoane "vor alimenta conflictele existente, generand unele noi in cele mai sarace regiuni ale lumii care dispun de resurse" reduse, precizeaza raportul. Raportul numeste trei tari care sunt in special vizate de fenomenul deplasarii interne a populatiei: Columbia, Mali si Birmania. (D.M.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.