Portughezii fac presiuni pe Constitutie

Portugalia, care va prelua presedintia UE in a doua jumatate a acestui an, a anuntat ca, daca actuala presedintie germana nu va reusi sa obtina un acord din partea statelor membre in privinta unui nou tratat care sa inlocuiasca Constitutia Europeana, nu va continua eforturile in aceasta directie. Premierul portughez Jose Socrates a declarat ca Berlinul trebuie sa asigure un mandat clar in timpul summitului UE de la 21-22 iunie, altfel Lisabona nu va continua negocierile individuale. (L.C.)

Malta si Cipru trec la euro

Malta si Cipru vor primi, cel mai probabil, miercuri, acordul din partea Comisiei Europene si a Bancii Centrale Europene pentru a adera la zona euro incepind din luna ianuarie a anului viitor. „Malta si Cipru au ajuns la nivelul cerut de UE privind criteriile din tratatul UE pentru a adopta euro la 1 ianuarie 2008", arata proiectul de raport al Comisiei, citat de „Times of Malta". (L.C.)

Chirac spune adio

Presedintele francez in exercitiu Jacques Chirac isi va lua adio de la francezi, din functia de sef al statului, marti, la ora locala 20.00, intr-un discurs televizat, cu o zi inainte de predarea puterii catre Nicolas Sarkozy, a anuntat luni presedintia. Dupa 12 ani petrecuti la putere, Chirac, in virsta de 74 de ani, va parasi definitiv Palatul Élysée miercuri, dupa o ceremonie de predare a puterii, care va avea loc la ora locala 11.00 (12.00, ora Romaniei). (L.C.)

Sotia lui Nicolas Sarkozy n-a votat in turul doi, aflati mai mult la www.cotidianul.ro/select