Moneda nationala a atins ieri un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate.

La incheierea sedintei de tranzactionare de ieri, un euro era cotat la 3,2755 lei. Moneda nationala atinge astfel un nou maxim al ultimilor patru ani si jumatate. „Aprecierea de ieri se datoreaza dobinzilor ridicate din piata interbancara. Nu este insa o apreciere foarte mare. Leul continua un trend al ultimei perioade", a explicat pentru „Cotidianul" Florin Citu, economistul-sef al ING Bank Romania. „Dobinzile s-au mentinut la nivelul de 8-12% pe an si luni dimineata, din cauza persistentei lipsei de lichiditati din piata monetara romaneasca", apreciaza analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila. Citu considera ca trendul de apreciere a monedei nationale se va mentine si in urmatoarele doua luni. „Pe termen scurt, cred ca va continua aprecierea leului, chiar daca vor fi si scaderi de moment. Banca Nationala nu va interveni pe piata pina in momentul in care leul nu va fi atit de puternic incit sa puna in pericol tinta de inflatie", ne-a spus economistul-sef al ING.

Leul s-a apreciat ieri si fata de dolar, pina la cea mai inalta cotatie a ultimilor sase ani si sapte luni, ca efect combinat al intaririi monedei nationale fata de euro si al deprecierii dolarului pe pietele internationale. Pentru moneda americana, banca centrala a afisat un curs oficial de 2,4194 lei/dolar, respectiv o apreciere cu 0,76% a leului fata de nivelul de vineri al dolarului, cind cursul era de 2,4380 lei/dolar. Intarirea leului a dus cotatia leu/dolar la un nivel ce nu a mai fost atins din 29 septembrie 2000, cind BNR a afisat un curs de 24.169 lei vechi (n.r. - 2,4169 lei noi) pentru un dolar.

Rata medie a dobinzii la depozitele atrase de banci (BUBOR) era ieri de 7,78% pentru depozitele overnight, potrivit Bancii Nationale a Romaniei. Aceasta dobinda, inca mare, este cea care face ca jucatorii din piata valutara sa prefere sa isi constituie economiile in lei pentru a obtine un cistig substantial. In acest fel, cu mai putini lei in piata, leul se apreciaza.