Mugur Ciuvica, presedintele Grupului de Investigatii Politice (GIP), solicita serviciilor secrete sa desecretizeze dosarul de informator al lui Traian Basescu. Ciuvica ne-a declarat ca este in posesia unor informatii de ultima ora potrivit carora in arhiva unuia din serviciile secrete din Romania s-ar fi gasit dosarul prin care Traian Basescu a fost racolat de Directia a VI-a din fosta Securitate.
"Eu am informatii pe care nu am putut sa le verific cum ca exista chiar dosarul respectiv. Detinatorii de arhive, in cazul acesta Ministerul Apararii, Serviciul Roman de Informatii, dar si Serviciul de Informatii Externe ar trebui sa prezinte dosarul respectiv, sa-l faca public, pentru ca Traian Basescu a declarat in urma cu circa un an ca el nu asteapta decat ca dosarul sau sa apara si il va publica el pe site. Dosarul in sine nu a aparut. Au aparut insa foarte multe referiri la acest dosar. Asa ca, macar in aceasta chestiune sa trecem de la vorbe la fapte si sa se concretizeze cumva aceasta disputa", ne-a declarat, in exclusivitate, Mugur Ciuvica. El a adaugat ca de-a lungul timpului a prezentat suficiente probe prin care demonstra apartenenta lui Traian Basescu la structurile fostei Securitati. žEu, de-a lungul timpului, am prezentat mai multe documente oficiale care demonstreaza foarte clar ca Traian Basescu a fost informator al Securitatiii, ne-a spus presedintele GIP.
Dosarul lui Basescu nu a fost distrus
Ciuvica crede ca dosarul lui Basescu nu a fost distrus sau ca in inainte de a fi distrus s-a facut o copie dupa el. "Exista cu siguranta in arhive, pentru ca am prezentat public aceste documente, exista in arhiva Ministerului Apararii corespondenta dintre generalul Rotaru si generalul Nicolaescu, precum si raportul olograf al sefului arhivei de la Pitesti a MAp, in care se spune foarte clar ca exista documentat faptul ca Traian Basescu a fost racolat de Securitate inca de pe bancile facultatii. El a fost racolat de Directia a VI-a a Securitatii.
"Eu cred ca a venit timpul sa se treaca in aceasta chestiune de la vorba la fapte", ne-a spus Mugur Ciuvica, adaugand faptul ca aceste documente exista in arhive si trebuie desecretizate.
Ciuvica ne-a mai declarat ca si in arhiva SRI se mentioneaza faptul ca dosarul 3990 al lui Traian Basescu a existat. "Ei spun ca ar fi fost distrus in a doua jumatate a anilor '70, dar urmele acestui dosar exista cu sigurantei", a spus Ciuvica.
Referitor la campania electorala pentru referendum, Mugur Ciuvica a tinut sa precizeze ca, "luna aceasta fierbinte de campanie pentru referendum s-a vorbit foarte mult despre dosarele de la Securitate. Domnul Traian Basescu, cu tupeul sau caracteristic, a vorbit foarte mult de faptul ca lui i se datoreaza desecretizarea a peste 1,5 milioane de dosare care au fost transmise la CNSAS. Pe de alta parte, adversarii domnului Traian Basescu au vorbit, pe buna dreptate, de dosarul personal, dosarul de informator al Securitatii al lui Traian Basescu spunand ca problema este ca acest dosar nu a fost inca desecretizat. Cred ca a venit timpul ca detinatorii de arhive sa isi ia in serios rolul, dar si legea, deoarece legea de functionare a CNSAS obliga detinatorii de arhive sa prezinte toate documentele.
A venit timpul ca aceste documente sa fie facute publice. Este doar o chestiune de vointa politica a decidentilor, dar si de respect fata de lege a detinatorilor de arhive".