Avocatul Andrei Cionca, coordonator asociat al CIT, sustine ca procedura de lichidare voluntara se va face in cel mai scurt timp, pana la 15 august cele doua fluxuri viabile ale uzinei urmand sa fie valorificate. Reprezentantii CIT se ocupa acum de p
Avocatul Andrei Cionca, coordonator asociat al CIT, sustine ca procedura de lichidare voluntara se va face in cel mai scurt timp, pana la 15 august cele doua fluxuri viabile ale uzinei urmand sa fie valorificate. Reprezentantii CIT se ocupa acum de pregatirea pentru vanzare, inventarierea si evaluarea activelor si a pasivului, etapa ce va fi urmata de elaborarea strategiei de valorificare si a caietelor de sarcini. Dupa cumparare, proprietarii vor fi obligati sa continue activitatea productiva cel putin 10 ani.
Spre deosebire de lichidarea judiciara sau de faliment, lichidarea voluntara in care se afla Tractorul poate fi asemanata cu o privatizare atipica, prin valorificarea fluxurilor viabile: trecerea in proprietate privata a fabricii de tractoare, adica a sectiilor de montaj care ocupa 56 de hectare, a marcii "Tractorul UTB", a brevetelor de inventie si a drepturilor intelectuale si a sectoarelor calde (turnatoriile si forja care se intind pe 23 de hectare). Alte 40 de hectare vor fi vandute separat, pe acestea aflandu-se depozite si hale care nu mai sunt neaparat necesare productiei. Toate procedurile vor avea loc sub controlul AVAS, actionarul majoritar si cel mai important creditor bugetar al uzinei, ce are un pasiv preliminat de 243 de milioane de euro, din care aproape 16,1 milioane de lei catre salariati si cam tot atata la bugetul local.
Problema sociala, in prim plan
Reprezentantul CIT, Andrei Cionca, a mai precizat ca primul si cel mai important efect al procedurii de lichidare voluntara a uzinei il constituie rezolvarea problemei sociale, si anume situatia fostilor angajati. In acest sens, lichidatorul a incheiat un protocol cu sindicatele: pana pe 13 septembrie, restantele salariale catre fostii angajati vor fi achitate. Mai mult, sindicalistii vor fi direct implicati in procedurile de vanzare, avand rezervat un loc in comisia de licitatie.
Contestatii si strategii de tergiversare
Totusi, termenele si etapele privind lichidarea voluntara a uzinei brasovene ar putea fi date peste cap. Compania Maestro Constanta, participanta la licitatia de selectie a lichidatorului uzinei, a contestat rezultatul procedurii in instanta si la AVAS, motivand ca firma castigatoare, CIT, nu ar fi agreata de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) sa deruleze operatiuni de lichidare de firme in zona geografica in care se afla Tractorul Brasov, o conditie pentru inscrierea la licitatie, a declarat Anca Sarbu, asociat coordonator la Maestro Constanta.
Insa, AVAS a considerat tardiva contestatia depusa de Maestro Constanta si a aratat ca a procedat corect alegand oferta CIT ca fiind castigatoare. "AVAS considera ca a procedat corect atunci cand a declarat castigatoare Casa de Insolventa Transilvania la licitatia pentru desemnarea lichidatorului Tractorul Brasov", se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit AVAS, dovada agrearii ANAF nu este conditionata de o anumita zona geografica. "Casa de Insolventa Transilvania, castigatoarea licitatiei organizate de AVAS, a depus dovada agrearii de catre ANAF", se arata in comunicat. In plus, comisia de analiza a considerat tardiva contestatia depusa de Maestro privind criteriile de precalificare, avand in vedere faptul ca a fost depusa la sedinta de licitatie in care s-a stabilit ofertantul castigator, si nu la etapa in care s-au analizat conditiile de precalificare, "asa cum ar fi trebuit", potrivit AVAS. Totodata, Autoritatea considera ca intentia Maestro Constanta este de a tergiversa procesul de lichidare voluntara a uzinei. "Instanta de judecata este singura institutie in masura sa se pronunte asupra veridicitatii argumentelor Maestro Constanta", se mentioneaza in comunicat. Daca se reuseste suspendarea procedurii de lichidare voluntara, vor fi, practic, puse fata in fata doua interese diametral opuse: interesul mic, al contestatarului din Constanta, si interesul mare, al orasului, pentru repornirea activitatii la "Tractorul".
Reamintim ca la inceputul lunii mai AVAS a decis ca firma cu cel mai mare punctaj la licitatia pentru desemnarea lichidatorului uzinei brasovene este Casa de Insolventa Transilvania. Criteriile de desemnare a castigatorului au vizat un comision cat mai redus si o perioada cat mai scurta pentru valorificarea activelor Tractorul. (S.D. - ZIUA de Cluj)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.