Edilul din localitatea doljeana a inchinat un volum de poezii si marturii inundatiilor din vara lui 2005. Apoi a facut upload cu copy-paste pe site-ul web al comunei, pentru posteritate. „Apa ce ne-a afectat/ Ne-a dat mult dureri de cap./ Mult am suferit cu toti/ Stand in apa zile, nopti". Fragmentul face parte din poezia „Consatenilor mei", dedicata robanestenilor de Mihai Militaru (foto), primar social-democrat cu tricolor pe piept, si incarcata pe adresa http://www.primariarobanesti.judetuldolj.ro/templates/general/carte.htm Primarul a scris cu totul 16 poezii, cele mai multe de jale, dupa ce riul Teslui si-a iesit din matca. O adaptare dupa elegia lui Eminescu, „Mai am un singur dor", sintetizeaza cel mai bine drama alesului local: „Mai am un singur dor/ Sa nu vad ce-am vazut,/ Caci apele ce-au fost,/ Au fost doar un destin".

Cartea a fost data tuturor primarilor de comuna din judet, confirma fratele sau, Constantin Militaru, care ne spune ca primarul e plecat din localitate. „Am primit si eu. S-a facut pe la Craiova, la Prefectura, a fost foarte bine vazuta in sat si toti au primit-o cadou. Tiparul s-a facut din resursele lui", spune acesta. Cind si-a ispravit rimele, cartea „i-a fost verificata ca lumea de robanesteni ajunsi la Craiova pe functii mai mari. Doctori, economisti din astia. L-au corectat pentru a nu face vreo greseala de dictie", dupa cum adauga Constantin Militaru. Viata de zi cu zi a comunitatii ii alimenteaza fructuos inspiratia. „Uite asa e el. Si acum citeva zile, cind a aflat din ziar ca se baga apa in sat, a compus o poezie scurta care se da, aici la noi, pe Internetul asta, la care sintem noi abonati cu televizoarele", il mai lauda ruda sa.

Mihai Militaru isi duce mandatul in rime Ales primar in 2004, Mihai Militaru si-a pus pe versuri inclusiv biografia, din care aflam ca pina sa ia in mina friiele localitatii a mai fost sef de tren la CFR Craiova si viceprimar. „Am lucrat mai multe meserii:/ Prin santier, depozite si in agricultura./ Am poposit 25 de ani in CFR,/ Sef de tren fiind, am invatat sa fiu/ Foarte cinstit, indraznet, obraznic, tandru si guraliu". „Acum lucreaza la un volum. Nu scrie despre riu, ram, ci doar despre evenimente din viata comunitatii. Oricum, sclipeste asa, un pic, ii vin idei", mai divulga Constantin Militaru, care doreste sa-l convinga sa organizeze in viitor si un cerc de literatura.