SCRISOARE DESCHISA
Domnule Victor Roncea,
Un comentariu al dumneavoastra, publicat in ziarul Ziua, din 27 aprilie, imi ofera nedorita ocazie de a lamuri - sper - definitiv, cateva date din biografia mea. Ca om politic, am in
SCRISOARE DESCHISA
Domnule Victor Roncea,
Un comentariu al dumneavoastra, publicat in ziarul Ziua, din 27 aprilie, imi ofera nedorita ocazie de a lamuri - sper - definitiv, cateva date din biografia mea. Ca om politic, am inamici si ma "bucur" de critici numeroase. Asta face parte din fisa postului, ca si cravata, ca si culcatul la ore tarzii. Tot ce imi doresc eu este ca acesti oameni, care nu sunt de acord cu mine, sa fie inamicii unui Adrian Nastase real, sa nu polemizeze cu o imagine falsa pe care ei insisi si-au creat-o, constient sau indus, si care e mai comoda pentru ca e plina de pacate "utile".
Dumneavoastra va straduiti sa-mi creionati imaginea de comunist, profitor si continuator al sistemului cu pricina. Intr-un fel e hazos pentru ca altii ma ataca din directia opusa. Pentru ei sunt un adept al opulentei capitalismului salbatic. Din pacate, absolut niciunul din argumentele biografice pe care le aduceti in sprijinul tezei pe care o sustineti nu e real. Le voi enumera pe rand, in speranta desarta - stiu - ca aceste date false despre mine, lansate nu se stie cand, nu se stie de cine, nu vor mai fi folosite in articolele care ma critica si ca voi fi atacat de acum inainte, pentru ce am facut (sau nu), ca om in carne si oase, cu o biografie foarte limpede.
Spuneti ca am fost presedinte UASCR la Facultatea de Drept din Bucuresti. Fals, nu am fost presedinte UASCR niciodata, nicaieri, la nici o facultate si in nici o alta structura.
Sustineti ca, dupa absolvire, am fost repartizat la Presedintia Consiliului de Ministri. Fals, am fost sef de promotie si asta mi-a permis sa aleg la repartitie unul din cele doua posturi de la Ministerul de Externe. Din pacate, am fost dat afara dupa trei luni pentru ca nu indeplineam una din conditiile vremii: doi ani de practica in productie.
Afirmati ca am incercat sa ma "strecor" in anturajul lui Grigore Preoteasa printr-o relatie cu fiica acestuia. Afirmatie falsa si oarecum macabra. La momentul cand a inceput relatia mea cu Ileana Preoteasa, tatal ei, Grigore Preoteasa, era mort de 20 de ani. Nu vad cum m-ar fi putut sprijini.
Afirmati ca am "flirtat" cu Zoe Ceausescu. Fals, nici macar nu am cunoscut-o vreodata.
Scrieti ca m-am "cantonat" langa fata ministrului agriculturii, Angelo Miculescu. La momentul casatoriei mele, el nu mai era ministru, era in China, la multe mii de kilometri departare.
Ziceti ca as fi facut parte din "Grupul de la Trocadero". Fals, nu m-am intalnit cu nimeni acolo si, din cate stiu, acest "grup" e o inventie de dupa 1990. Altfel spus, nici componentii grupului nu au stiut ca faceau parte din el, decat dupa Revolutie.
Spuneti ca as fi actionat "in cadrul Academiei PCR Stefan Gheorghiu." Nimic mai fals, am fost cercetator la Institutul de Cercetari Juridice, cu sediul in cladirea Ministerului Justitiei, institutie care depindea de Academia de Studii Sociale si Politice, condusa de Mihnea Gheorghiu (nu, cei doi - Stefan si Mihnea - nu sunt frati, oricat de ciudat vi s-ar parea).
Mai informati publicul ca am fost consilierul personal al lui Ion Iliescu. Nu am ocupat niciodata o asemenea functie. Nici atunci, nici mai devreme, nici mai tarziu.
Afirmati ca as fi fost artizanul unui "parteneriat strategic cu Rusia" - ca dovada a "comunismului" meu cronic. E magulitor, dar fals. Din ce tin eu minte, in timpul mandatului meu "prorusesc" am semnat aderarea la NATO si am inchis negocierile cu Uniunea Europeana. Intr-adevar, Uniunea Europeana este cea care are un parteneriat strategic cu Rusia. Acuzati-o pe ea de comunism. Cred ca ar asculta cu interes parerea dumneavoastra.
In fine, ziceti asa: "a permis rusilor sa controleze, aproape pe nimic, o parte importanta din resursele strategice ale Romaniei". Iarasi fals. In perioada guvernarii mele au fost privatizate, in sfarsit, numeroase societati energetice importante iar cumparatorii au fost mai ales nemti, francezi sau austrieci. Companiile ruse, cu care nu am chiar nimic, au inceput sa patrunda in Romania inainte de guvernul Nastase si au ocupat pozitii importante mai ales in ultimii doi ani.
Vreti o scuza pentru votul pro-Basescu
Toate datele de mai sus sunt publice si, in mare masura, usor verificabile. Din pacate, rezultatul unor asemenea verificari e mereu dezamagitor pentru cei care vor sa atace un Nastase creat de ei pentru a putea fi "incondeiat" cat mai bine. Astept mereu, dar in van, o discutie oricat de dura despre viata si activitatea mea reala, despre eliminarea vizelor, reducerea inflatiei, cresterea economica constanta, alimentele gratuite pentru elevi, prima si singura finalizare a unui acord cu FMI, salile de sport, intrarea in NATO, finalizarea negocierilor cu UE si alte asemenea probe de "bolsevism" irecuperabil.
Pe de alta parte, daca dumneavoastra vreti sa va gasiti mereu o scuza pentru votul dat lui Traian Basescu, ale carui performante trecute, prezente si, mai mult ca sigur, viitoare nu va deranjeaza in nici un fel, e in regula. Poate ca, in definitiv, va place anecdota cu iepurasul si cu ursul. Si daca o deformare a biografiei mele sau a activitatii mele politice va ajuta sa va rezolvati problemele de constiinta e, de asemenea, in regula. Ma bucur sa va pot fi de folos, in calitate de alibi, ca si multor altor intelectuali, care au votat in 2004 cu Traian Basescu si care, si acum, pentru a-si justifica optiunea, simt nevoia de a ma "innegri" pe mine ("imaginati-va ce s-ar fi intamplat daca..."). Totusi, in momentele dumneavoastra de solitudine, atunci cand va uitati, desigur, uimit, la televizor, cititi, uimit, ziarele si realizati ca povestea aceasta absurda se petrece chiar in tara si chiar in timpul in care traiti, va sugerez sa va priviti in acea celebra oglinda pomenita de actualul presedinte, in 2004, si sa va intrebati daca nu aveti si dumneavoastra o parte de vina. Evident ca nu e nevoie ca aceasta sa fie facuta publica sau recunoscuta in vreun fel, dar, ca prim pas, ar fi suficient. Si inca un aspect... Va refereati la mine in legatura cu numeroasele mele case. Va rog, cu prietenie, sa cititi rechizitoriul echipei Macovei-Morar-Basescu. Din ele au ramas numai niste termopane. Oricum, daca va plac povestile cu case, va recomand ultimele numere din colectia ziarului Ziua.
Cu cele mai bune ganduri si cu precizarea ca demisia dv. m-ar intrista: Traian Basescu are nevoie de oameni ca dv. sa-l apere!
Adrian NASTASE
(n.r.- titlul si intertitlurile apartin redactiei)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.