Cursurile care te invata cum sa-ti folosesti mai bine timpul pe care il petreci cu copilul sint la concurenta cu conceptul meseriei de parinte cu norma intreaga.

Manageri care fac al doilea copil. Acesta este portretul-robot al clientilor care participa la cursuri de „parenting". Mai exact, care platesc ca sa invete cum sa fii un parinte bun. De un an, de cind s-a initiat acest tip de curs, s-au inscris 50 de persoane, cele mai multe alegind cursul adresat parintilor cu copii de 0-7 ani, spune Mihaela Pantis, Managing Director la Qualians, compania care organizeaza astfel de cursuri. Clientii sint „persoane cu un program incarcat si foarte solicitant si care isi doresc ca putinul timp pe care reusesc sa-l petreaca impreuna cu copiii sa fie de calitate, sa fie mai eficiente in munca de parinte", povesteste Pantis.

Inainte de a intra la curs, parintii trebuie sa faca o lista cu intrebarile pe care le au in legatura cu cresterea copilului. „Important este ca in cazul tuturor intrebarilor, specifice sau generale, parintilor sa li se explice de ce reactioneaza copiii intr-un anume fel", adauga managerul. Pentru luna mai, este inca deschis cursul despre copiii pina la 7 ani, iar pentru iunie parintii se pot inscrie pentru cursul despre cei de 11-18 ani. Pretul unui curs este de 179 de euro de persoana.

Pe de alta parte, exista specialisti care cred ca nu conteaza doar calitatea, ci si cantitatea. A fi parinte este un job care, in mod normal, iti ocupa tot timpul, spune Otilia Secara, psihiatru specializat in copii. Familia modeleaza copilul si adolescentul de mai tirziu. Jobul de parinte este cel mai important, mai ales in primii ani de viata. Nu exista un secret care sa te invete cum sa fii cel mai bun. „Invatam sa fim parinti, inainte de orice, din experienta noastra de a fi crescuti de propriii parinti. Aceasta experienta ne modeleaza fundamental propriile convingeri si perceptii asupra a ceea ce inseamna sa fii parinte bun", crede medicul. Succesul unui parinte se vede mai tirziu, cind copilul devine adult. „Sanatatea fizica, mintala, educatia, standardul socio-economic al adultului de mai tirziu depind, intr-o masura considerabila, de calitatea parintilor sai", spune Otilia Secara.

Parenting pentru supradotati Organizatia IRSCA Gifted Education face cursuri de educatie pentru parintii care au copii supradotati, care isi propun sa ii informeze despre caracteristicile timpurii ale acestor copii, evolutia lor, reactiile lor in fata comportamentului familiei, mediului social sau in scoli, sau in pasiune, a creativitatii, inteligentei si motivatiei lor. Cursul incepe pe 15 mai, dureaza doua luni, intre orele 5.00 - 7.00 PM, la sediul Institutului National de Cercetare pentru Sport si costa 250 de lei.