Rusia a limitat si traficul de camioane pe una dintre principalele sosele rutiere spre Estonia, tara cu care este in conflict ca urmare a transferarii unui monument sovietic din centrul Tallinnului intr-un cimitir militar, transmite Mediafax.
C
Rusia a limitat si traficul de camioane pe una dintre principalele sosele rutiere spre Estonia, tara cu care este in conflict ca urmare a transferarii unui monument sovietic din centrul Tallinnului intr-un cimitir militar, transmite Mediafax.
Camioanele de peste 3,5 tone nu mai pot circula pe podul peste raul Narva, din apropierea localitatii Ivangorod (Rusia), pe soseaua care leaga Sankt-Petersburg (nord-vestul Rusiei) de Tallinn, capitala estona, au anuntat autoritatile din regiunea Leningrad. Decizia se datoreaza "starii precare a podului", potrivit unui comunicat al autoritatilor, care precizeaza ca ea a fost "luata la nivel federal". Camioanele vor fi nevoite sa circule pe o alta sosea situata in sud, prin regiunea Pskov, au adaugat ele. De asemenea, Rusia a intrerupt alimentarea cu petrol si carbune a Estoniei pe caile ferate, motivand-o prin necesitatea unor reparatii urgente.
O grava criza diplomatica s-a instaurat intre Moscova si Tallinn dupa transferul, de catre autoritatile estone, a monumentului inchinat soldatilor Armatei Rosii, intr-un cimitir militar din capitala estona. Masurile de securitate au fost sporite la Moscova in gara din care pleaca trenurile spre Tallinn, din cauza riscului de atentate teroriste, a adaugat Interfax, citand surse din cadrul politiei. Doar pasagerii care detin bilete si documente de identitate se pot urca in trenuri, potrivit agentiei.
Uniunea Europeana a cerut Rusiei sa isi atenueze criticile la adresa Estoniei, membru al blocului comunitar, in contextul mutarii unui monument sovietic din centrul Tallinnului, relateaza Reuters. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, a declarat ca Guvernul rus trebuie sa recunoasca faptul ca micul stat baltic nu constituie o amenintare. "Suntem solidari cu aceasta tara, care nu poate reprezenta o amenintare pentru o mare putere ca Rusia", a afirmat el, in timpul unui eveniment organizat la Ministerul de Externe al Germaniei, stat care detine presedintia Uniunii. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.