Presedintele face campanie fara erori, in vreme ce adversarii sai trec lunatici din una in alta.

Incredibil, dar adevarat! De la votul pentru suspendare incoace, tot ce face noua majoritate conspira in favoarea succesului la referendum al presedintelui! Totul merge in directia unei victorii zdrobitoare a acestuia. Daca in loc de zece zile ar mai fi o luna de campanie, procentul risca sa treaca de 100! Mai intii, scorul suspendarii, ce parea zdrobitor, l-a trezit pe presedinte din pumni. Dupa primele momente de ezitare si celebrele „cinci minute", acesta a intrat intr-o campanie furibunda, aproape fara greseala. Merge spre victorie ca o fiara dezlantuita. De altfel, campaniile sint mediul sau de viata cel mai propice.

Presedintele face campanie fara erori, in vreme ce adversarii sai trec lunatici din una in alta, incepind chiar cu momentul imbratisarii dintre Vadim si Marko, la suspendare, si cu coalitia contra naturii care sprijina acum minoritarul guvern Tariceanu. Il sprijina e un fel de-a spune - Legea ANI a trecut cum a vrut PSD, iar cele ale sigurantei nationale vor putea trece doar in aceleasi conditii. In fond, nu doar dl Vacaroiu e la Cotroceni, ci si PSD e la Victoria. Ceea ce, cum arata sondajele, trimite electoratul D.A. din 2004 in tabara prezidentiala, dar si pe unii care au votat atunci altceva, indispusi de modificarea regulilor in timpul jocului, dar si de caracterul aberant al noii majoritati. Daca adaugam prezenta spectrala a dlui Iliescu in spatele actului si ciudata agitatie de la mitinguri a dlui Geoana, ne dam seama ca sint dubii doar in ce priveste proportiile victoriei basesciene, nu privind victoria ca atare.

Iar noilor aliati parca le-a luat Dumnezeu mintile! Bomboana pe coliva a pus-o decizia de demitere a sefului DNA de la dosarele grele a imberbului sef al Justitiei. Chiar in rudimentara politichie aborigena, mai rar un act mai idiot intr-un moment asa de nepotrivit. Uneori, am senzatia ca presedintele isi plateste adversarii sa-i faca propaganda electorala. Dar ei o fac gratis!

Timpenii se fac si in teritoriu. La Iasi, primarul PSD a autorizat un miting al dlui Geoana, la aceeasi ora cu cel pro-Basescu, la doar 500 m distanta unul de altul. Pina si presa obedienta a inceput sa miriie! Si unii pesedisti!

Liviu Antonesei este scriitor si profesor la Universitatea „A.I. Cuza" din Iasi.