Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a primit - dupa doua zile de asteptare - sesizarea scrisa pe care a solicitat-o, in regim de urgenta, lui Daniel Morar (foto), procurorul sef al DNA. Dupa ce a luat act de acuzele de imixtiune aduse minist
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) nu a primit - dupa doua zile de asteptare - sesizarea scrisa pe care a solicitat-o, in regim de urgenta, lui Daniel Morar (foto), procurorul sef al DNA. Dupa ce a luat act de acuzele de imixtiune aduse ministrului Justitiei, Tudor Chiuariu, CSM i-a solicitat marti lui Morar sa vina "de indata" cu sesizarea scrisa, pentru ca acest for sa poata cerceta realitatea afirmatiilor sale si sa ia o decizie in consecinta. Faptul este cu atat mai grav cu cat afirmatiile lui Morar pot afecta independenta Justitiei, pe care a impartit-o in doua tabere.
In spatele subalternilor
Daniel Morar l-a acuzat marti pe Chiuariu ca acesta l-ar fi sunat pentru a-i cere sa-i raporteze la ce dosare de coruptie lucreaza si, mai ales, sa-i ceara sa "blocheze" dosarele in lucru pe perioada referendumului. Morar a mai afirmat ca el nu le poate cere procurorilor sai sa stopeze dosarele. Acuzele lui Morar au venit nu imediat dupa conversatia telefonica reclamata a acestuia, ci abia dupa ce Chiuariu a depus cererea de propunere de revocare a procurorului Tulus.
Cererea de revocare inaintata de Chiuariu este in conformitate cu Legea 303/2004, privind statutul magistratilor, in forma modificata de ex-ministrul Monica Macovei, care a schimbat-o astfel pentru a demite fosta conducere a PNA. Desi Morar nu a produs dovada afirmatiilor sale, cum s-ar fi impus, de la biroul sau de presa, s-a dat imediat un comunicat semnat de peste 30 de procurori ai DNA, care protestau fata de "maniera brutala si conjuncturala in care ministrul Justitiei a solicitat CSM revocarea din functie a procurorului sef sectie Doru Florin Tulus". Acest comunicat poate fi calificat drept o sfidare a legii, intrucat dreptul ministrului Justitiei de a propune CSM o revocare din functie a unui sef de sectie este legal. Pe de alta parte, dupa ce a propus schimbarea lui Tulus, ministrul Chiuariu a declarat miercuri ca intentia sa nu a fost neaparat de a schimba un procuror, ci ca a pus in discutia CSM activitatea unei sectii din cadrul DNA.
Asociatia Procurorilor cere neimplicare
Scandalul de la DNA a starnit indignarea multor magistrati din instante si parchete. Ieri, Asociatia Procurorilor din Romania a emis un comunicat in care a cerut conducerii Parchetului Inaltei Curti "sa evite orice atitudine care ar aduce atingere demnitatii si prestigiului functiei de procuror" sau care sa afecteze independenta procurorului. Asociatia Procurorilor a precizat ca "atragerea procurorilor in disputa politica, pe langa faptul ca este neconstitutionala, aduce grave prejudicii institutiei noastre, Justitiei si, in plan general, societatii romanesti" si a recomandat membrilor ei "sa evite luarea de atitudine in conflictele politice care au ca motiv, aparent, problemele Justitiei".
Seful DNA s-a contrazis in direct
Joi seara, la emisiunea TV "100%", care l-a avut ca invitat pe Tudor Chiuariu, seful DNA a intervenit telefonic. Desi marti a sustinut ca ministrul l-ar fi sunat, Morar a recunoscut ca el l-a sunat pe ministru. "Eu l-am sunat pe domnul ministru. Dar nu cred ca asta are importanta cine pe cine a sunat", a spus Morar. Seful DNA si ministrul Justitiei s-au contrazis unul pe altul in privinta celui care are dreptate. Chiuariu l-a acuzat pe Morar ca se converseaza cu Traian Basescu la telefon, in conditiile in care acesta este inculpat in dosarul "Flota" de la DNA. Morar a sustinut insa ca el a vorbit cu Basescu in calitate de sef al statului. Cei doi, acuzandu-se unul pe celalalt de minciuna, au oferit un spectacol jenant publicului.
Protestul procurorilor revocati de Macovei
ZIUA a primit ieri la redactie din partea Asociatiei Procurorilor o scrisoare deschisa adresata Monicai Macovei, in care sunt amintite numele a 12 procurori, de la Parchetul General, de la DIICOT si DNA, care au fost revocati din functie de catre aceasta in perioada cand era ministru al Justitiei: Ioan Amarie, Gheorghe Suhan, Marcel Sampetru, Gratiana Isac, Vasile Draghici, Adrian Miclescu, Alexandru Chiciu, Ioan Irimie, Gheorghe Muscalu, Andrei Nicolae, Samoila Joarza, Ionel Slavoiu. In epistola se reproseaza ca "ati initiat schimbarea dispozitiilor legale readucand carierea procurorilor in competenta ministrului Justitiei, adica a politicului. Baza legala fiind ajustata ati declansat seria schimbarilor celor incomozi dumneavoastra (...) Cei care le-au luat locul au schimbat stampila fostei guvernari cu stampila Macovei.
CGC cere demisia lui Chiuariu si a ministrilor penali
O serie de organizatii membre ale Coalitiei pentru o Guvernare Curata (CGC) au solicitat ieri demisia ministrului Chiuariu si a ministrilor aflati in anchetarea Procuraturii pentru acte de coruptie sau trafic de influenta.
CGC protesteaza fata de incercarile de a opri anchetele contra unor oameni politici de varf. "Tentativa ministrului Tudor Chiuariu de a inlocui, fara nici o justificare valida, magistrati din conducerea DNA, urmarind eliminarea unui procuror care-l ancheteaza inclusiv pe ministrul de stat Marko Bela, confirma temerile CGC ca acesta este de fapt mandatul noului ministru al Justitiei", se arata intr-un comunicat de presa, semnat de Academia de Advocacy, Grupul pentru Dialog Social, Freedom House, Societatea Academica din Romania, Societatea Timisoara. "Romania a avut destul parte de o justitie in care numai cine nu era parte a retelei de influenta era condamnat, iar controlul viza doar pe unii si excepta pe altii. Principala realizare a mandatului Monicai Macovei a fost schimbarea acestei practici. Dl. Chiuariu a obtinut o Agentie Nationala de Integritate subordonata integral Senatului Romaniei, ceea ce va duce automat la excluderea senatorilor din lista celor deranjati de controale ale averii. Interventia sa la DNA aduce avantaje directe colegilor de coalitie sau partid anchetati si il descalifica de la a mai ocupa aceasta pozitie", sustin membrii CGC. (A.H.)
Kovesi il refuza pe Olteanu
Procurorul general i-a raspuns in scris presedintelui Camerei Bogdan Olteanu care i-a cerut, printr-o scrisoare, sa dispuna procurorilor prezenta in fata comisiilor parlamentare, Laura Codruta Kovesi comunicandu-i ca solicitarea a fost trimisa CSM pentru a se pronunta privind imixtiunea in activitatea magistratilor.
"Am luat act cu ingrijorare de continutul scrisorii ce mi-ati adresat-o in data de 9 mai 2007 prin care procurorii au fost confundati cu demnitari, functionari, angajati ai Guvernului sau ai altor organe ale Administratiei Publice si s-a invocat obligativitatea prezentei acestora in fata Comisiilor parlamentare. Potrivit dispozitiilor Constitutiei Romaniei si ale legilor privind organizarea judiciara, procurorii sunt magistrati si fac parte din autoritatea judecatoreasca. Ca atare, activitatea procurorilor este supusa controlului judecatoresc sau al Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independentei magistratilor, singura institutie abilitata sa evalueze activitatea procurorilor", a sustinut Kovesi.
In replica, Olteanu a considerat "ingrijoratoare" incapatanarea cu care procurorul general Kovesi nu le permite procurorilor sa se prezinte in fata comisiei de ancheta privind interceptarile ilegale si si-a manifestat teama ca "acolo este ceva de ascuns". "Ce mi se pare insa extrem de ingrijorator este incapatanarea cu care nu li se permite unor oameni sa vina la comisia de ancheta", a insistat Olteanu. (R.G.)
Eckstein Kovacs Peter, senator UDMR
Ori e lipsit de experienta, ori a fost influentat
Senatorul UDMR de Cluj Eckstein Kovacs Peter considera ca exista doua variante in decizia ministrului Justitiei de a cere revocarea procurorului Doru Tulus de la DNA, una scuzabila si una grava, si il acuza pe Chiuariu ca foloseste puterile primite in scopuri neortodoxe. "Initiativa domnului Chiuariu nu este la locul ei. Prima ipoteza, scuzabila, este ca e lipsit de experienta si nu vede ce greseala uriasa este de a misca procurorii anticoruptie care se ocupa de dosare grele. Cea de-a doua ipoteza este ca e influentat de pestii mari si atunci ar fi una grava, ca schimbarile din Justitie vor fi urmate de spalarea dosarelor unor personalitati", sustine senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter, citat de Mediafax. Senatorul sustine ca este esentiala in cazul Tulus solidaritatea procurorilor, care si-au riscat cariera pentru a-l apara in fata deciziei ministrului Jutitiei, temandu-se de politizarea luptei anticoruptie. (A.H.)
A fost inlocuit si seful Corpului de Control al MJ
Ministrul Justitiei l-a inlocuit din functie pe seful Corpului de Control, Paul Dumitriu, in locul acestuia fiind numit procurorul Emanuel Humulescu de la Directia Nationala Anticoruptie. "Paul Dumitriu a fost delegat pe functia de director al Corpului de Control al MJ, delegare ce a incetat la data de 7 mai 2007. Din aceeasi data, 7 mai, a fost delegat pe aceeasi functie procurorul Humulescu Emanuel, detasat cu acordul procurorului sef, Daniel Morar, de la Departamentul National Anticoruptie pentru a completa echipa de control al MJ", se arata intr-un comunicat al MJ, care semnaleaza precaritatea actelor de control efectuate sub conducerea lui Dumitriu. "Raportul de control privind activitatea Administratiei Nationale a Penitenciarelor efectuat de Paul Dumitriu vine in contradictie cu raportul de audit al Directiei Audit Public Intern", arata MJ. Dumitriu a declarat, citat de HotNews, ca "decizia a fost luata dupa ce am cerut sesizarea organelor de urmarire penala legat de neregulile constatate la concursul de angajare la ANP, acesta sustinand, citat de Hotnews, ca "ministrul i-a refuzat aprobarea unui control la Camera Executorilor judecatoresti din Iasi". (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.