Livia Rosca (foto), laureata de anul acesta a premiului pentru debut al Uniunii Scriitorilor cu volumul de poezie „Ruj pe icoane", isi incepe ziua de la sase dimineata - si asta nu pentru ca ar fi o persoana matinala, ci din cu totul alte ratiuni: „Sint insarcinata si am descoperit ca greturile de dimineata dureaza cam doua ore de la trezire; cu cit ma trezesc mai devreme, cu atit sint reduse surprizele de care as putea avea parte in drum spre serviciu".

Nu se poate lauda cu un serviciu linistit, care s-o impinga la rutina, pentru ca lucreaza intr-o agentie de stiri, NewsIn. Spre deosebire de scrisul de poezie, activitatea la agentie ii umple viata: „S-a intimplat, de pilda, sa imi incep ziua la sase dimineata intr-o deplasare la Brasov, la un congres pe teme medicale, si sa o inchei mult dupa miezul noptii in fata Spitalului Elias pentru ca premierul a avut accident de motocicleta. Cind a fost operat Basescu de hernie de disc, am citit sase carti in doua zile, m-am bronzat de parca as fi fost la mare - toate astea, in timpul serviciului, adica in timp ce pazeam cu ceilalti jurnalisti gardul Spitalului Elias. Mi s-a intimplat sa primesc telefon din redactie in timp ce eram sub dus. Pur si simplu, nu mai stai pe ginduri: inchizi apa, iei telefonul, suni, afli informatia, transmiti stirea, deschizi apa, revii la dus. Apoi zimbesti cind vezi stirea aia in toate ziarele. Daca ma pui sa iti vorbesc de scriitori sau poezie, nu o sa gasesc atitea lucruri sa-ti povestesc".

Dupa cum ne spune, scrisul de poezie nu are pentru ea nimic spectaculos: se intimpla noaptea, cind aude numai masinile REBU care golesc containerele de gunoi (C.P.-B.)