Vesti de la trimisul special al ziarului ZIUA
Vila Paira unde se afla internata Regina Maria este scaldata de o lumina aparte, poate si pentru faptul ca inlauntrul ei se afla o faptura ce radiaza lumina si bunatate. Profit de faptul ca i
Vesti de la trimisul special al ziarului ZIUA
Vila Paira unde se afla internata Regina Maria este scaldata de o lumina aparte, poate si pentru faptul ca inlauntrul ei se afla o faptura ce radiaza lumina si bunatate. Profit de faptul ca in orele dinaintea pranzului Regina se plimba prin imprejurimi, ma apropii cu sfiala de Vila Paira, unde pot sa o studiez mai bine in toata splendoarea sa. Sora Betty imi da explicatiile de rigoare. Imi arata terasa exterioara care da din apartamentul Reginei, o terasa mica si simpla, sustinuta de coloane usoare, cu o masa si doua banchete verzi de lemn. Apoi intram in holul principal, unde privirea imi ramane la cele doua nise in forma de semicerc captusite cu lemn auriu si care sunt insotite de doua banchete din acelas lemn auriu, care dau o nota de intimitate pitoreasca. Holul mai cuprinde un camin paralelipipedic, din caramizi rosii, aparente, vatra fiind strajuita ca de o streasina, de o semi-cupola in miniatura, lucrata in fier forjat. Toate acestea intregesc un peisaj parca facut din acuarela, la care se adauga perdelele din dantela cu motive florale si pasari la fel ca si pernele ce se tolanesc cuminti pe canapelele din piele. De pe o masuta culeg doua petale de trandafir mov, ce au cazut din glastra de pe masa si le strecor cu mare grija in buzunarul de la piept. Pe pereti, doua portrete in ulei semnate de E. Cramer si purtand data de 1856, o copie a unei aqua-forte semnata de Cristian van Passe o reprezinta pe Regina Elisabeta a Angliei si alta a portretului in creion facut de Albrecht Durer lui Erasmus din Rotterdam.
Am trait o clipa de mare emotie, cum n'am mai trait decat acum 11 ani, cand am patruns in odaia unde adormise pentru totdeauna Ferdinand I, privirile ce mi-au cazut atunci pe o masuta in care am zarit un pahar de lapte pe jumatate baut cu cateva ceasuri mai devreme de augustul muribund, si in care se mai afla si un ceas de masa oprit la ora 2 fara 5, cand sufletul lealului Rege evadase din trupul sau bolnav. Pe una dintre canapele Sora Betty mangaie in treacat mantoul din stofa cenusie, pe care Regina l'a lasat cand a plecat la plimbare, afara fiind foarte cald in ziua aceea. Am plecat din Vila Paira, iar pe aleile insorite am zarit'o in departare pe Regina Maria care se plimba cu pasi mici sovaielnici, in care se regaseau oboseala si boala de care suferea. Suverana urmeaza sa se intoarca in tara, in cazul unei intremari serioase, inainte 10 iulie, adica inaintea marilor calduri. Am inteles de la d-na de Corneville, care cu multa rabdare si amabilitate m-a insotit la plecare, ca urmeaza ca in toamna Suverana sa revina la Weisser Hirsch.
ZIUA, 16 iunie 1938


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.