Conservatorii au prezentat ieri o inregistrare video cu un fost inspector de personal al Institutului de Marina Civila, Ovidiu Adamescu (foto), care sustine ca presedintele suspendat Traian Basescu ar fi facut politie politica. Acesta povesteste pe c
Conservatorii au prezentat ieri o inregistrare video cu un fost inspector de personal al Institutului de Marina Civila, Ovidiu Adamescu (foto), care sustine ca presedintele suspendat Traian Basescu ar fi facut politie politica. Acesta povesteste pe caseta video ca Basescu ar fi fost colaborator al Securitatii, inca din perioada studentiei. Presedintele suspendat a replicat ca "probele" reprezinta "cea mai josnica incercare de manipulare a opiniei publice orchestrata pana acum de Dan Voiculescu - <<Felix>>, dovedit ca si colaborator al politiei politice comuniste si anchetat in prezent pentru o posibila spalare de bani".
"Martorul cheie" al conservatorilor, Ovidiu Adamescu, in varsta de 83 de ani, a relatat ca l-a cunoscut pe Traian Basescu in 1972, cand "a fost adus de mana de tatal sau, maiorul Basescu Dumitru, pentru a fi ajutat sa intre la Institutul de Marina Civila din Constanta". Ajutorul solicitat ar fi insemnat ca Traian Basescu sa stie dinainte subiectele la matematica si la fizica, pentru suma de 15.000 de lei. Desi nu a intrat din prima la Institut, Basescu a reusit in sesiunea din toamna, "fiind ajutat in calitate de informator al securitatii", pentru ca "fusese deja recrutat de locotenentul major de securitate Nicolae Despinoiu". "Despinoiu, care luase in toamna in primire Institutul de Marina, mi-a spus ca Traian este deja informator al securitatii de pe bancile liceului, el si alti noua studenti", a povestit Adamescu. Acesta a mai aratat ca "Basescu era un om mai dur in expresii, care chiar i-a dat doua palme, in decembrie 1972, in sala de mese, unei studente de la Institutul Pedagogic". Desi CNSAS a vizionat inregistrarea si a declarat ca "probele" nu reprezinta noi dovezi pentru ca decizia data anterior sa fie schimbata, conservatorii sunt decisi sa mearga mai departe. Purtatorul de cuvant al PC Bogdan Ciuca a aratat ca partidul va solicita CNSAS sa-i puna la dispozitie lui Adamescu propriul dosar de Securitate si sa faca cercetari in legatura cu trecutul de informator al Securitatii al lui Basescu, pornind de la numele aparute in acest interviu.
"Cea mai josnica incercare de manipulare"
Presedintele suspendat Traian Basescu transmite opiniei publice faptul ca era de notorietate, in cadrul Institutului de Marina de la Constanta, faptul ca persoana care apare in inregistrarea video prezentata de Partidul Conservator era omul Securitatii, se afirma intr-un comunicat al purtatorului de cuvant al campaniei presedintelui Valeriu Turcan.
"Asa-zisele dezvaluiri sunt de fapt cea mai josnica incercare de manipulare a opiniei publice orchestrata pana acum de Dan Voiculescu - <<Felix>>, dovedit ca si colaborator al politiei politice comuniste si anchetat in prezent pentru o posibila spalare de bani", se arata in documentul mentionat. In acesta se precizeaza ca josnicia consta in faptul ca a fost folosita ca transmitator de minciuni o persoana in varsta, careia in mod evident i se sugerau raspunsurile de catre un pretins jurnalist impartial.
"Partidul Conservator incearca sa proiecteze catre presa si opinia publica impresia de autenticitate, folosind o persoana care a lucrat in cadrul Institutului de Marina, dar care, prin trecutul sau, este foarte departe de a fi o sursa credibila", se mai arata in comunicat. Aceasta chestiune este de competenta CNSAS, ai carui reprezentanti au precizat public faptul ca asa-zisele dezvaluiri prezentate de PC nu pot reprezenta in nici un caz o proba, subliniaza puratorul de cuvant al presedintelui suspendat. (A.H./V.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.