De 28 de ani, Festivalul "Tinere talente" de la Rm. Valcea constituie o adevarata "rampa de lansare" pentru cei ce fac primii pasi intr-o posibila cariera muzicala, in acest cadru evoluand, in studentie, interpreti precum Angela Gheorghiu, Ruxandra Donose, Adina Nitescu, Felicia Filip, Gabriel Croitoru, Eugen Sarbu, Mihai Ungureanu sau Viniciu Moroianu, dar si Alina Bercu, pianista care, debutand la doar 9 ani, in concert, pe scena Filarmonicii valcene, studiaza astazi la Weimar (Germania).
Daca in seara oferita de clasa de canto condusa de conf. univ. dr. Eleonora Enachescu la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, am aplaudat glasuri adesea calitative (soprana Teodora Javorky, mezzosoprana Sorana Negrea, baritonii Adrian Prelucan, canadianul Jean Kristof Bouton - abia in anul I, dar cu un instinct artistic deosebit - sau Serban Vasile - care, alaturi de colega sa, soprana Ioana Firizan, a evoluat si in concertul final), in traditionalul matineu de la Muzeul de Arta am avut revelatia unor instrumentisti de cota, impresionand prin acuratetea tehnica, dar mai ales prin interpretare - violonistii Radu Ropotan (clasa a XI-a, Brasov - foto) si George Bututina (clasa a XI-a, Liceul "Enescu" Bucuresti, castigatorul unei burse de studiu in Louisiana-SUA), clarinetistul George Borsea (clasa a XI-a, Liceul "Lipatti" din Capitala), violoncelistul Stefan Cazacu (clasa a VII-a, Scoala nr. 5 Bucuresti, preluand excelent "stafeta" solistica de la tatal sau, apreciatul Marin Cazacu) sau pianista Anamaria Vaduva (clasa a X-a, Rm. Valcea); iar seara, Festivalul a adus noutatea unor debuturi dirijorale, Constantin Grigore, la pupitrul Filarmonicii "Ion Dumitrescu", convingand ca are toate datele unui dirijor de perspectiva; dar am apreciat si interpretarea flautistei Amelia Mihai (anul IV, UNMB), cantand cu Marius Sireteanu la pupitru, bagheta fiind preluata apoi de maestrul lor, Petru Andriesei, care a colaborat cu pianista Oana Popescu (anul III, UNMB).
Si tot pentru prima oara, au fost incluse doua concerte cu orchestra, seara finala dirijata de experimentatul Florin Totan, beneficiind (si) de doi minunati solisti - violoncelista Madalina Tudose (anul III, UNMB) si pianista Cristina Grigorus (anul IV, Academia de Muzica din Cluj) in evolutii spectaculoase, Festivalul dovedindu-si, inca o data, calitatea deosebita, directorul artistic Rodica Sava, redactor-sef la Radiodifuziune, selectand cu rigoare tinerii care s-au bucurat de aplauzele publicului avizat, dar si de organizarea impecabila, de ambianta de "eveniment" asigurate de Primaria Rm. Valcea (sustinand cu generozitate, integral, si "partea" financiara), entuziasta coordonatoare Carmen Zgripcea meritand toate laudele si multumirile celor care, pe scena sau in sala, au participat la acest festival unic in felul sau pe plan national, asteptat si "ravnit" de toti cei care spera sa fie demni de a urca pe scena unde s-au lansat numerosi artisti de nivel international care nu uita inceputurile lor la Festivalul "Tinere talente". (Anca FLOREA)