Parintii Monicai Macovei au ramas fara casa, dupa ce Curtea Suprema de Justitie a acceptat revizuirea sentintei aceleiasi instante, in dosarul privind revendicarea unei case nationalizate, care initial dadea castig de cauza familiei fostului ministru
Parintii Monicai Macovei au ramas fara casa, dupa ce Curtea Suprema de Justitie a acceptat revizuirea sentintei aceleiasi instante, in dosarul privind revendicarea unei case nationalizate, care initial dadea castig de cauza familiei fostului ministru al Justitiei. Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de revizuire formulata de Ana Maria Petrini, mostenitorul familiei fostului proprietar, si a schimbat in totalitate, printr-o decizie definitiva, decizia din timpul mandatului Monicai Macovei, prin care parintii acesteia primeau castig de cauza. Dosarul "Casa parintilor Monicai Macovei" a fost solutionat luna trecuta, dupa sapte ani de procese. Revizuirea a fost facuta dupa o ancheta penala solutionata cu neinceperea urmaririi penale la Parchetul General si una disciplinara la Consiliul Superior al Magistraturii.
Sentinte "intoarse", complet schimbate
Istoricul acestui caz porneste din vara anului 1996, cand Maria Petrini a notificat familia Gherghescu - parintii Monicai Macovei -, dar si societatea Apolodor, ca este proprietarul de drept al imobilului situat in strada Intrarea Ioanid nr. 3, pe care il revendica. Dupa cateva luni, societatea Apolodor a vandut imobilul parintilor lui Macovei. Maria Petrini a dat in judecata familia Gherghescu, castigand la Tribunalul Bucuresti si la Curtea de Apel Bucuresti. Familia ministrului a formulat recurs, acesta fiind admis de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Modul in care a fost solutionat insa procesul de catre instanta suprema a ridicat numeroase semne de intrebare. Primul termen de judecata a fost fixat pentru data de 24 iunie 2005, la Completul nr. 1 al Curtii Supreme de Justitie. Acesta a fixat urmatoarea infatisare pe data de 23 septembrie. In ziua judecarii, magistratii investiti sa solutioneze cauza au constatat cu surprindere ca dosarul a disparut. Cand in final a fost descoperit, Maria Petrini a constatat ca dosarul fusese deja judecat de un alt complet.
Judecatori anchetati de DNA
Referitor la dosarul "Casa parintilor lui Macovei", la sfarsitul lunii noiembrie 2005, procurorii DNA au declansat verificari privind comiterea vreunei fapte de coruptie, legat de modul in care parintii fostului ministru al Justitiei au obtinut apartamentul in care locuiesc, intr-un imobil din sectorul 2 al Capitalei. In paralel, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a declansat verificari privind fapte care intra sub incidenta actiunilor disciplinare ale magistratilor instantei supreme, membrii Consiliului admitand actiunea disciplinara. Astfel, seful Sectiei civile a instantei supreme, Danut Cornoiu, a fost gasit nevinovat de procurori in acest caz. Pentru aceeasi fapta insa judecatorul a fost exclus din magistratura de CSM. Totodata, presedintele completului, Luana Stancu, cea care a dat castig de cauza parintilor Monicai Macovei, nu a suportat nici o consecinta, ea pensionandu-se la scurt timp dupa solutionarea dosarului.
Ajutor si de la vecini
In urma verificarilor facute de DNA a reiesit ca, in imobilul in care locuiau parintii Monicai Macovei, printre locatari, figureaza si medicul Bogdan Popa, cel care l-a operat pe sotul judecatoarei Luana Stancu si profesorul de criminalistica Emilian Stancu. Procurorii anticoruptie au stabilit ca sotii Luana si Emilian Stancu l-au cunoscut pe doctorul Bogdan Popa la o petrecere, in mai 2005. In acest context, Emilian Stancu i-a explicat doctorului ca sufera de o afectiune vasculara, astfel ca Bogdan Popa i-ar fi propus sa-l opereze. Astfel, cei trei s-ar fi imprietenit, Emilian Stancu fiind internat intr-un spital de urgenta din Bucuresti, in iulie 2005, unde a suferit o interventie chirurgicala. Intre timp, judecatoarea Stancu ar fi intervenit la instanta suprema, astfel incat sa poata judeca dosarul privind revendicarea apartamentului din imobilul in care locuiesc doctorul Popa si parintii fostului ministru al justitiei. In acest dosar, un complet de trei judecatori al instantei supreme - prezidat de Luana Stancu (magistrat specializat in cauze comerciale) - a recomandat mostenitorilor familiei fostului proprietar (Ana Maria Petrini) sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului pentru a obtine despagubiri, in conditiile existentei unor prevederi instituite tocmai pentru a evita noi condamnari ale Romaniei de catre instanta europeana.
Tariceanu, audiat in cazul Turianu
Premierul Calin Popescu Tariceanu a fost audiat timp de aproximativ 30 minute, ca parte vatamata in cazul Corneliu Turianu, fostul sef al CNSAS care l-a acuzat pe seful Guvernului ca acesta ar fi acuzat ca a colaborat cu Securitatea, potrivit Mediafax. Procurorii Parchetului instantei supreme au declansat urmarirea penala impotriva lui Corneliu Turianu, membru al CNSAS, acesta fiind acuzat de abuz in serviciu si de incalcare a legii privind activitatea CNSAS referitor la divulgarea informatiilor detinute. Cornel Turianu a detinut pentru scurt timp sefia CNSAS, ca apoi, in timpul unei emisiuni televizate din aprilie, sa afirme ca premierul Calin Popescu Tariceanu ar fi acuzat de fosti informatori ca a colaborat cu Securitatea. El a facut referire la o lista de 60 de politicieni pe care ar figura si numele premierului. In 5 iunie 2006, CNSAS a informat ca premierul Calin Popescu Tariceanu nu a fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste. Sectia de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie a declansat urmarirea penala impotriva lui Turianu. (D.E.I)
Adolescenta injunghiata de prietena sa
O adolescenta in varsta de 13 ani, din Drobeta Turnu Severin, a ajuns, ieri dupa-amiaza, la Sectia de Urgente a Spitalului Judetean din Municipiu, cu multiple plagi la gat si abdomen, dupa ce a fost injunghiata de o prietena a sa. Adolescenta in varsta de 13 ani se afla impreuna cu prietena sa, ieri dupa-amiaza, in zona Muzeului Regiunii Portile de Fier, pe malul Dunarii. La un moment dat, intre cele doua a izbucnit o altercatie, iar potrivit primelor cercetari ale politistilor se pare ca una dintre fete a injunghiat-o pe cealalta in gat cu un cutit. Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean Drobeta Turnu Severin, Cristian Jianu, a declarat ca fata a ajuns in stare foarte grava la spital, in jurul orelor 17.00 fiind in sala de operatie."Adolescenta a ajuns in stare de soc hemoragic, cu multiple plagi penetrante in zona gatului si plagi penetrante hemoperitonale in zona abdomenului, dupa ce a fost injunghiata cu un cutit. Acest lucru inseamna ca fata are sange in burta, medicii de la Sectia de Chirurgie incercand sa ii salveze viata", a precizat purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean. (D.E.I.)
Ioan Becali, achitat in cazul accidentului din 2005
Tribunalul Bucuresti l-a achitat, ieri, pe Ioan Becali pentru parasirea locului accidentului din 2005, cand a lovit un copil pe o trecere de pietoni de pe strada Barbu Vacarescu din Capitala. Instanta a dispus si aplicarea unei amenzi administrative de 1000 de lei. Judecatoria Sectorului 2 Bucuresti l-a condamnat, la jumatatea lunii martie, pe Ioan Becali la doi ani de inchisoare cu suspendare, pentru ca a parasit locul accidentului dupa ce a lovit cu masina un copil, pe trecerea de pietoni. Ioan Becali a fost trimis in judecata in iunie 2006, el fiind acuzat de parasirea locului accidentului fara incuviintarea politiei, dupa ce a lovit cu masina un baiat de 14 ani, pe o trecere de pietoni semaforizata de pe strada Barbu Vacarescu din Capitala. Accidentul s-a produs in 4 iulie 2005, atunci cand Becali era presedinte executiv la Dinamo. Ioan Becali l-a luat in masina si l-a dus pana in dreptul stadionului "Dinamo", unde l-a lasat in grija lui Victor Becali, care l-a transportat pe baiat pana la Spitalul de Urgenta Floreasca. (D.E.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.