Presedintele suspendat Traian Basescu anunta ca dupa referendum va incerca sa castige timp pana la alegeri, negociind o majoritate care sa realizeze reformele politice si sa garanteze independenta Justitiei. "Sigur, este o solutie tranzitorie, pan
Presedintele suspendat Traian Basescu anunta ca dupa referendum va incerca sa castige timp pana la alegeri, negociind o majoritate care sa realizeze reformele politice si sa garanteze independenta Justitiei. "Sigur, este o solutie tranzitorie, pana la urma trebuie ca aceasta majoritate sa rezulte, asa cum este democratic, in urma unor alegeri", a spus ieri Basescu intr-o discutie cu membrii Grupului pentru Dialog Social (GDS). Desi nu a precizat din cine ar putea fi formata majoritatea mentionata, Basescu a largit plaja posibilitatilor, indulcind anatema aruncata asupra celor "322".
"Voi incerca sa castig timp negociind o majoritate care sa adopte noua lege electorala si sa garanteze ca politicul nu va interfera cu justitia", a raspuns presedintele suspendat la intrebarea "ce se va intampla dupa referendum in cazul in care populatia nu il va demite". Basescu a facut aceasta afirmatie in contextul in care a aratat ca Romania nu mai are timp pentru a amana reformarea clasei politice. "Sigur, este o solutie tranzitorie, pana la urma trebuie ca aceasta majoritate sa rezulte, asa cum este democratic, in urma unor alegeri", a spus Basescu. El a precizat ca problema constituirii unei astfel de majoritati trebuie rezolvata de partide, dar ca el va sprijini o solutie de "dreapta, centru-dreapta".
Intrebat daca, dupa referendum, ii va trata in bloc pe cei 322 care au votat pentru suspendarea sa, Basescu a spus ca "sunt 30-40 de membri ai Parlamentului", aflati la varful partidelor care "au dat ordinul de vot" si care au fost in contact si cu oameni influenti din economie si cu propriul interes pentru debarcarea ministrului Justitiei.
Atac la Curte
Presedintele suspendat a criticat Curtea Constitutionala, sustinand ca aceasta a facut un lucru "inadmisibil", intrucat a creat conditii pentru orice interpretare a referendumului. "(...) Depinde, sa vedem ce va fi, daca nu cumva vor respecta hotararea Parlamentului sa se spuna nu este valid, deci mergem din nou la Parlament sa ne spuna Hrebenciuc, Iliescu si compania, ce facem cu presedintele ales", a spus Basescu.
In contextul discutiei referitoare la manifestatiile pe care le organizeaza adversarii sai, presedintele suspendat a calificat intentia PSD de a organiza un miting simultan cu cel de sustinere a sa drept dovada de "primitivism politic" de tip fesenist. Mai mult, Basescu a criticat dur modul in care socialistii europeni ii sustin pe pesedisti. "Marea diferenta intre mesajele popularilor europeni si cele ale socialistilor este calitatea acestor mesaje. Popularii nu si-au mai permis sa sustina o persoana pana a ma sustine pe mine, pe Monica Macovei si PD. Este prima data. (...) Socialistul Ayala il sustine pe Geoana. A venit si presedintele Internationalei Socialiste, care il plimba pe Nastase ca pe urs. Socialistii nu se dezmint. Raman pilonul demagogiei, al minciunii si al coruptiei, oriunde s-ar afla", a spus Basescu.
Dezamagit de UDMR
La dezbaterea GDS, comentand comportarea udemeristilor, pe care i-a considerat cu "oarecare verticalitate", presedintele suspendat a marturisit ca liderul Uniunii, Marko Bela, a venit la el revoltat atunci cand a fost chemat la Parchet, iar apoi i-a reclamat si cercetarea ministrului Zsolt Nagy, sustinand ca este "un atac" la adresa UDMR. "Marko Bela a venit la mine revoltat ca a fost chemat la Parchet. I-am spus: <<Domnule presedinte, nu pot sa sun la nimeni>>. Aceeasi placa la Zsolt Nagy, Marko mi-a zis ca cercetarea lui Nagy este un atac la UDMR. M-au dezamagit", a spus Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.