Ministrul Justitiei a decis peste noapte demiterea procurorului Doru Tulus, seful sectiei din DNA care ancheteaza politicieni si forme sofisticate de coruptie.

Dosarele grele instrumentate de sectia lui Doru Tulus ii au drept titulari pe urmatorii: Adrian Nastase, George Copos, Dan Voiculescu, Marko Bela, liderii PD Stelian Dutu, Gheorghe Falca si Ionel Mantog, liderul PNL Dan Ilie Morega si primarul liberal de Baia Mare Cristian Anghel, liderii PSD Mihai Sireteanu, Ion Dumitru sau Gavril Mirza. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a fost luat ieri-dimineata prin surprindere de ministrul Justitiei, Tudor Chiuariu, care a anuntat ca intentioneaza sa-l demita pe procurorul Doru Tulus, seful Sectiei a II-a din DNA de combatere a faptelor conexe infractiunilor de coruptie.

Cererea ministrului a fost trimisa CSM prin fax, ieri, la ora 9.00, si a iscat un schimb de replici foarte dur intre ministru si procurorul general Laura Codruta Kövesi. Aceasta din urma a afirmat ca nu intelege urgenta revocarii lui Tulus si l-a intrebat pe ministru daca actiunea sa se bazeaza pe vreun act de control, asa cum prevede legea. Chiuariu a replicat ca nu exista un astfel de act de control si ca gestul sau se intemeiaza pe rapoartele de activitate ale DNA pe anii 2005 si 2006, dar si pe raportul de progres al Guvernului, inaintat UE in luna martie si realizat, de fapt, de fostul ministru Monica Macovei.

Ministrul Chiuariu a solicitat ca sedinta sa nu fie publica in scopul unei dezbateri sincere, dezbatere care ar putea afecta angajamentele Romaniei fata de UE. Solicitarea a fost respinsa de CSM. Pe fond, Chiuariu si-a explicat decizia de a-l demite pe Tulus prin aceea ca „avem coruptie fara corupti". Mai mult, el a argumentat ca nu exista inca nici un caz de condamnare in urma rechizitoriilor elaborate de sectia condusa de Tulus.

Procurorul incriminat a replicat ca deciziile de condamnare sau achitare apartin instantelor si ca astfel de cauze complexe dureaza intre doi si cinci ani in orice tara civilizata, or, el conduce sectia de doar un an si jumatate. „Daca mi s-ar fi reprosat achitari eram de acord", a declarat Tulus in apararea sa. El a apreciat drept cel putin dubioasa decizia lui Chiuariu, in conditiile in care ministrul nu a adus argumente concrete privind un eventual management defectuos al sectiei si, mai mult, ultimul raport de activitate al DNA a fost evaluat pozitiv de catre CSM. Ministrul Justitiei a facut apel la date statistice pe care le-a interpretat in sensul ca dosarele nu ar fi bine instrumentate. El a completat ca, daca avizul CSM, desi doar consultativ, va fi unul negativ, va renunta la revocarea procurorului Tulus. CSM a acordat un termen pentru 16 mai a.c., cu scopul de a-i permite procurorului Doru Tulus sa-si pregateasca apararea.

Procurorul-sef al DNA, Daniel Morar, prezent si el in sedinta de ieri a CSM, i-a luat apararea subordonatului sau. El considera ca decizia ministrului, neargumentata cu probe concrete, este lipsita de substanta. Intrebat de ziaristi citi procurori lucreaza in sectia a II-a a DNA, ministrul Justitiei nu a stiut sa raspunda. El a facut tot timpul referiri la activitatea DNA din ultimii patru ani si nu din momentul in care functioneaza actuala conducere. (Dorin Petrisor)

Basescu: „Oameni politici inconstienti" Traian Basescu a criticat dur, intr-un interviu acordat Europa FM, decizia ministrului Justitiei. „Este semnalul ca ceea ce anticipam se produce: indepartarea Monicai Macovei, o data cu tot PD-ul, si suspendarea presedintelui au avut de fapt ca obiectiv sa se ajunga din nou la a se pune sub control Justitia. Acesta este semnalul politic pe care-l dau oameni politici inconstienti. Acesta este obiectivul oamenilor astora, sa-si ascunda hotii de lege" - a declarat Basescu.

Sectia numelor grele Procurorul Doru Tulus conducea sectia din DNA care avea in lucru dosarele cu nume grele.

Un dosar important este cel al presedintelui PC, Dan Voiculescu, acuzat in dosarul Loteria 2, impreuna cu fiica sa, de spalare de bani. Voiculescu a si amenintat ca, din momentul invinuirii fiicei sale, procurorii vor incepe sa plateasca. Alt dosar important este cel al lui Marko Bela, deschis in urma dezvaluirilor din „Cotidianul": liderul UDMR a incasat drepturi de autor pentru carti care urmau sa fie publicate in urmatorii cinci ani. Tot in lucru se mai aflau dosarele altor politicieni aflati la guvernare, precum Dan Ilie Morega - presedintele PNL Gorj, Cristian Anghel - primarul PNL din Baia Mare, iar Stelian Dutu, deputat PD, a fost trimis in judecata. Alti oameni politici aflati in opozitie au dosare in lucru la DNA (deputatul PSD Ion Dumitru) ori au fost trimisi deja in judecata (Gavril Mirza, seful PSD Suceava, Ion Stan, deputat PSD, si Mihail Sireteanu, deputat PSD).

Sectia condusa de Tulus a finalizat anul trecut cele mai importante dosare ale DNA. Cap de lista este dosarul lui Adrian Nastase, fostul prim-ministru al Romaniei, acuzat de primire de foloase necuvenite: termopane, lucrari de constructie, amenajari interioare si afise electorale. In dosarul Loteria 1, au fost trimisi in judecata fostul vicepremier George Copos si fostul director al Loteriei Romane Nicolae Cristea, acuzati de evaziune fiscala, respectiv complicitate la evaziune fiscala in tranzactia prin care Loteria a cumparat 38 de spatii comerciale de la Ana Electronic. Fostul secretar general al Guvernului Serban Mihailescu si fostul prefect al judetului Iasi Radu Prisacaru sint judecati in prezent pentru luare de mita. (George Lacatus)

„Domnul Chiuariu doreste oprirea unor dosare" Interviu cu Monica Macovei, fostul ministru al Justitiei, despre decizia lui Tudor Chiuariu de a-l demite pe procurorul Doru Tulus.

Cum comentati solicitarea ministrului Justitiei si precipitarea ei?

Este evident pentru toata lumea ca mesajul public al premierului si al ministrului Justitiei privind continuarea luptei anticoruptie este unul mincinos. Interventia brutala a ministrului Justitiei arata ca nu doreste continuarea luptei anticoruptie la nivel inalt si mai ales la nivel politic. Argumente sint. In primul rind, nu a respectat Legea 303, care prevede clar cind si cum poate ministrul Justitiei sa faca o asemenea solicitare. Acolo sint patru criterii potrivit carora se poate cere revocarea si trebuie argumentat fiecare. In al doilea rind, noul ministru a incalcat principiul transparentei luind decizia peste noapte si cerind la CSM sedinta secreta, ceea ce inseamna ca are ceva de ascuns opiniei publice.

Dar de ce credeti ca s-a grabit domnul Chiuariu?

Imi arata clar ca ministrul Justitiei doreste oprirea unor dosare. In timpul conducerii sectiei a II-a a DNA de catre domnul Tulus, mai multi parlamentari din tot spectrul politic au fost trimisi in judecata pentru fapte de coruptie. Vreau sa va mai spun ca eliminarea steguletului rosu pentru coruptie si integrarea Romaniei se datoreaza si activitatii DNA, inclusiv a domnului Tulus.

Dumneavoastra ati modificat legea astfel incit ministrul Justitiei sa poata cere revocarea sefilor Parchetelor. Nu regretati acum?

Nu, pentru ca ministrul o poate cere responsabil.

Domnul Chiuariu a facut din nou azi declaratii aluzive la dumneavoastra. A spus „avem oameni care s-au crucificat pentru lupta impotriva marii coruptii, insa nu avem nici un condamnat definitiv". Cum comentati?

Ma voi referi doar la declaratia cu condamnatii definitiv. Nici un om care are cit de cit cunostinte juridice nu se va putea opri sa nu rida in hohote sau sa nu plinga la auzul ei, pentru ca se stie ca nu procurorii sint aceia care condamna. Asta e problema instantelor.

L-ati crezut pe domnul Chiuariu cind a spus, la investire, ca nu va schimba nimic din conducerile Parchetelor si DNA?

Sigur ca nu l-am crezut.

(Simona Popa)