Unitatile propuse pentru transfer sunt CET-urile Vest, Sud, Progresul, Grozavesti, Titan si societatea de intretinere si servicii Termoserv, prevede un proiect in acest sens intocmit de specialistii municipalitatii. "Este o intentie mai veche prin ca
Unitatile propuse pentru transfer sunt CET-urile Vest, Sud, Progresul, Grozavesti, Titan si societatea de intretinere si servicii Termoserv, prevede un proiect in acest sens intocmit de specialistii municipalitatii. "Este o intentie mai veche prin care municipalitatea vrea sa preia centralele termice. Sper ca pana la 1 iulie sa fie aprobata hotararea de Guvern, iar transferul sa fie efectuat intr-un termen cat mai scurt, asa incat pana la 30 august sa avem incheiate contractele cu furnizorii de gaze", a declarat, ieri, viceprimarul Razvan Murgeanu (foto). In prezent, unitatile se afla in proprietatea Electrocentrale Bucuresti (ELCEN), una dintre filialele Termoelectrica. Primaria Capitalei va prelua, prin protocol, si programul de investitii al termocentralelor, finantate din bugetul de stat. Primarii generali din ultimele trei mandate - Viorel Lis, Traian Basescu si Adriean Videanu - si-au manifestat fiecare intentia sa preia centralele termice de la Termoelectrica, ce acum a ajuns cu datorii de peste un miliard de euro catre bugetul de stat.
Pe de alta parte, fostul minister al Economiei si Comertului a propus, la inceputul anului, anularea datoriilor Termoelectrica, de 877 milioane de euro si fuziunea cu Hidroelectrica, propunere contestata, insa, de sindicate. Transferul termocentralelor Progresul, Vest, Sud, Titan si Grozavesti a fost nerecomandat de reprezentantii Ministerului Economiei si Finantelor (MEF). Potrivit unui raport al MEF, CET-urile Vest, Sud si Grozavesti sunt centrale importante pentru sistemul energetic si nu se recomanda trecerea lor in administrarea autoritatilor locale. CET Progresul ar putea sa realizeze o serie de investitii, in parteneriat cu Primaria, iar pentru CET Titan este necesar un parteneriat cu o firma straina, se mai arata in raportul MEF. Ministerul Economiei a investit la CET Vest 147 de milioane de euro pentru constructia unui grup nou de producere de energie, care ar urma sa fie pus in functiune in acest an.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.