Prieteni sau oameni care l-au cunoscut doar prin opera sa au trecut astazi pe la Rotonda 13 de la Muzeul National al Literaturii Romane pentru a aprinde o lumanare la sicriul scriitorului Octavian Paler. "Biografia mea nu are nimic spectaculos. Poate
Prieteni sau oameni care l-au cunoscut doar prin opera sa au trecut astazi pe la Rotonda 13 de la Muzeul National al Literaturii Romane pentru a aprinde o lumanare la sicriul scriitorului Octavian Paler. "Biografia mea nu are nimic spectaculos. Poate doar faptul ca am trait usor somnabulic, intre realitate si vis, sa fie interesant (...) In rest, explicatia pentru nevoia mea de confesiune e foarte simpla. Fiind un introvertit, nu am cum sa scap de <<eu>>. Nu pot sa scriu daca nu ma descriu", marturisea Paler in "Autoportret intr-o oglinda sparta". Astazi, si cei care l-au cunoscut si cei care l-au criticat in timpul vietii sau pe care el i-a criticat au simtit nevoia sa-l "descrie" pe cel care a fost unul dintre cei mai importanti oameni de cultura ai Romaniei. "Imi exprim regretul la plecarea dintre noi a romancierului, eseistului si omului de presa care a fost Octavian Paler. Prin opera literara si intransigenta sa civica, Octavian Paler a fost o voce importanta a culturii nationale", afirma Traian Basescu intr-un comunicat remis, luni seara, agentiei Mediafax, exprimand in acelasi timp condoleante familiei. "Prin opera literara si intransigenta sa civica", "a fost o voce importanta a culturii nationale", se arata in comunicatul transmis de presedintele suspendat. Basescu a fost intens criticat in timpul vietii de catre Octavian Paler. Si presedintele interimar Nicolae Vacaroiu a exprimat condoleante "pentru pierderea unui mare om, a unui mare caracter".
"Intr-o lume si intr-o vreme in care scara valorilor se muleaza prea adesea dupa criterii conjuncturale si efemere, prin scrierile sale si prin prezenta sa in viata publica, Octavian Paler a fost mai degraba, in ultimii ani ai vietii sale, un luptator singuratic si neobosit, chiar si atunci cand inima nu-l mai ajuta pe deplin", apreciaza Nicolae Vacaroiu, potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale.
"Este o pierdere imensa pentru toti romanii: pierderea unui intelectual de elita, a unui lider de opinie, a unui scriitor de valoare. Am pierdut cu totii un om vertical", a spus si prim-ministrul Calin Popescu Tariceanu.
Si Clubul Roman de Presa aduce un omagiu "Seniorului Octavian Paler", exprimand "regretul profund al ziaristilor" fata de disparitia scriitorului si publicistului, care declara in 2005, cand a primit premiul Opera Omnia al Uniunii Scriitorilor: "Inteleg ca premiul acesta nu se da pentru literatura, ci pentru batranete (...) Eu stiu exact cand am inceput sa imbatranesc: atunci cand mi-am pus intrebarea <<Ce rost are viata?>>". Prin opera sa gazetareasca, Octavian Paler a adus in aceasta meserie tensiune etica, acuratete literara, luciditate pasionata, suflul dezbaterilor morale la nivel inalt care au marcat Romania si umanitatea in ultimele decenii. Spirit polemic si vertical, Octavian Paler s-a incapatanat pana in ultima clipa a vietii sa respinga ideile de-a gata, lenea intelectuala, conformismul, sa gandeasca cu capul sau bine asezat pe umeri si sprijinindu-se pe picioarele infipte taraneste in pamant.
Tuturor, tovarasi sau adversari de idei ai Seniorului Octavian Paler, le va fi greu fara el.", se arata in comunicatul CRP. Dumnezeu sa-l odihneasca!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.