Realizatorii tv trebuie sa aiba grija si la caldura cu care vorbesc despre Traian Basescu.Imediat dupa suspendare, Consiliul National al Audiovizualului a intarit paza obiectivitatii din televiziuni. Pina pe 19 mai, posturile trebuie sa difuzeze, in mod egal, parerile pro si contra suspendarii, iar Consiliul va tine cite o sedinta in fiecare zi, pentru a vedea rezultatul. In supraveghere li s-au alaturat si parlamentarii. Pentru televiziunile private, ei vor analiza monitorizarea CNA, in timp ce posturile publice trebuie sa isi imparta timpii de antena intre partidele parlamentare, in functie de ponderea acestora in Legislativ. Pentru a respecta regulile, realizatorii tv si-au construit strategii precaute de alegere a invitatilor. „Incerc sa tin o balanta echilibrata, dar nu sint paranoic acum, sa masor minutele. I-am invitat de nenumarate ori pe Videanu, Boc, Blaga si m-au refuzat", spune Mihai Gadea, realizatorul „Sintezei zilei", pe Antena 3. „Daca il invit pe Cristian Tudor Popescu, de unde pot sti ce parere va avea el cu privire la mitingul de la Madrid? Stiu, de exemplu, ce parere are Valentin Stan. Dar nu pot sa anticipez ce-mi vor spune toti invitatii", completeaza antenistul.

„O sa psihanalizam toti invitatii care vin in emisiune, ca sa stim din start ce gindesc. Eu pot sa merg si pe sirma in timpul emisiunii, ca sa pastram echilibrul moderatorului", glumeste Radu Morar, marturisind ca la „Nasul", pe B1 TV, nu exista nici o strategie in aceasta privinta.

Pentru Gabriela Vrinceanu-Firea, realizatoarea emisiunii „Stirea zilei", de pe Antena 3, lucrurile sint mai simple: „Am decis sa invitam intr-o zi o persoana pro, in cealalta, un invitat contra. Cind avem doi invitati in platou, criteriul este clar: unul pro si altul contra". In ceea ce priveste presiunea CNA, prezentatoarea declara: „Am inteles ca sint foarte multe interese in joc... Mai ales de cind un membru al CNA m-a jignit personal la o audiere, iar altul mi-a dat un SMS calomnios, dupa o emisiune, depasind limita functiei sale".

La fel de clare sint faptele si pentru Razvan Dumitrescu, realizatorul „Realitatea Zilei", de la Realitatea TV. „Formatul nostru presupune, atunci cind subiectul e politic, prezenta reprezentantilor tuturor partilor politice implicate intr-un eveniment. Avem cite sase invitati si in acest fel acoperim toata plaja partidelor parlamentare. Atunci cind reprezentantul unei parti lipseste, inseamna ca a refuzat invitatia noastra", declara prezentatorul postului de stiri. „Ramine de vazut in ce masura oamenii politici sint dispusi sa vina unii cu altii in studio, ca in ultimii ani ne-au obisnuit cu tot felul de mofturi", se intreaba si Madalin Ionescu, prezentatorul „Miezul problemei", pe National TV.

Desi postul public trebuie sa asculte si de regulile CNA, si de cele ale parlamentarilor, Monica Ghiurco, prezentatoarea „Saptaminii politice", la TVR 1, nu isi face probleme cu masuratul. Ea a explicat ca „fiecare staff de campanie isi desemneaza reprezentantii". De altfel, TVR 1 a organizat ieri-seara o dezbatere intre Traian Basescu, jurnalisti si analisti, prezentata de Liviu Mihaiu.

Straduintele moderatorilor nu sint suficiente pentru CNA, care a somat luni Realitatea si TVR 1. Realitatea TV s-a facut vinovata pentru ca, pe 5 si 6 mai, a prezentat mai multe pareri contra suspendarii, iar la postul public, „mitingul PSD a fost dat rece, iar cel al lui Traian Basescu a fost insufletit".