Presedintele Federatiei Romane de Fotbal a fost audiat ieri la FIFA pentru nepunerea in aplicare a sentintei referitoare la brandul „Poli Timisoara".

Federatia Romana de Fotbal (FRF) risca de la primirea unui ultim avertisment pina la o amenda de un milion de franci elvetieni si chiar neprogramarea nationalei in preliminariile CE 2008. Motivul il constituie nepunerea in aplicare a mai multor sentinte ale Tribunalului de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS), in cazul Srhoj-Abiodun si al palmaresului lui Poli Timisoara. Insusi Mircea Sandu a fost chemat ieri la Zürich sa dea socoteala la Comisia de Disciplina a FIFA pentru ignorarea unor sentinte definitive si irevocabile. „Ce comisii, domnule? Sint in alta parte. Vorbim miine", a fost singura declaratie a presedintelui FRF.

Reamintim ca TAS a dat dreptate, inca din luna decembrie a anului trecut, italianului Claudio Zambon in litigiul privind palmaresul Politehnicii Timisoara, insa Curtea de Arbitraj pentru Fotbal (CAF) din cadrul FRF a intors decizia TAS si i-a dat cistig de cauza lui Marian Iancu (n.r. - patronul echipei FCU Politehnica Timisoara, echipa care activeaza in Liga I). FIFA a cerut FRF sa puna in aplicare decizia TAS pina pe 23 martie, dupa ce avusese in prealabil doua somatii, una dintre ele extrem de dura: „Am luat nota ca FRF nu s-a supus deciziei TAS din 5 decembrie 2006. Va amintim ca asociatiile sint obligate sa recunoasca deciziile TAS si sa se asigure ca membrii lor, in speta cluburile, se supun acestor hotariri".

Deoarece regulamentele interne nu prevad modificarea denumirii unui club in timpul competitiei, iar actuala echipa din prima liga risca neprogramarea pina la finalul campionatului, FRF a gasit, la presiunea fanilor timisoreni, care au organizat si un miting, si sub amenintarea retragerii echipei din campionat, ca solutie de compromis sanctionarea unei echipe de juniori care intimplator avea acelasi nume. Zambon a refuzat insa sa accepte situatia, solicitind un milion de dolari pentru stingerea litigiului: „Mergem la FIFA pentru a cere daune si despagubiri de la Federatia Romana de Fotbal. Trebuie sa plece de la federatie cei patru derbedei si jegosi, fiindca au incalcat regulamentul". Pentru declaratii calomnioase, italianul a fost suspendat sase luni, dupa ce anterior fusese declarat persona non grata in fotbalul autohton.

FRF, somata sa intervina TAS stabilise ca gruparea care actioneaza acum in prima divizie sa isi ia alt nume decit cel de Politehnica Timisoara, eventual sa revina la vechea denumire si sa nu mai foloseasca echipamentul alb-violet, acestea apartinind de drept gruparii Politehnica Timisoara, a italianului Zambon, care acum evolueaza in liga a III-a. In plus, acest club a primit si o despagubire de 90.000 de euro, precum si cite 5.000 de euro pentru fiecare meci disputat de divizionarii A sub denumirea care nu le apartinea. FRF a fost notificata sa puna in aplicare sentinta pina la finalul lunii ianuarie.

Lupescu: "Vom pune de urgenta in aplicare deciziile TAS" Directorul general al FRF, Ionut Lupescu, a declarat, marti, ca Mircea Sandu a solicitat inttlnirea cu membrii Comisiei de Disciplina a FIFA. "Am cerut acum trei saptamani o intalnire cu membrii Comisiei de Disciplina de la FIFA pe mai multe probleme. Unele dintre ele legate de stabilirea unor lucruri din statutul FIFA si UEFA care se bat cap in cap vizavi de Curtea de Arbitraj pentru Fotbal. Au fost mai multe puncte pe ordinea de zi, iar astazi, din cite stiu eu, domnul Mircea Sandu urmeaza sa se intoarca de la Zürich. Dar nu s-a pus problema ca federatia sa plateasca ceva sau ceva de genul asta. Pur si simplu a fost o discutie despre ce putem sa facem noi acum cu noile statute", a spus Lupescu la TV Sport.

Directorul general al FRF a mentionat ca Mircea Sandu a discutat la intilnirea cu membrii Comisiei de Disciplina a FIFA si despre palmaresul clubului Poli Timisoara. "A fost si o discutie a domnului Mircea Sandu legat de palmaresul clubului Poli Timisoara, pentru ca s-a creat o confuzie la TAS vizavi de cele cred ca vreo trei cluburi cu denumirea de Poli Timisoara de acolo. Iar noi am prezentat exact cazurile si bineinteles ca apoi am dat mai departe cazurile ca sa se judece. Eu cred ca acum Comitetul Executiv o sa ia o decizie si sa se puna in aplicare cit se poate de rapid hotaririle de la TAS. Avind in vedere ca joi e Comitetul Executiv, eu cred ca in maxim 10 -15 zile ar trebui sa se puna in aplicare deciziile", a spus Lupescu.