Fostul ministru al Justitiei ii acuza pe parlamentari ca isi subordoneaza institutia care ii verifica la avere.

Monica Macovei critica in termeni duri varianta legii Agentiei Nationale de Integritate ce va fi luata astazi in discutie de Senat. Fostul ministru acuza interese „transpartinice" in sabotarea ei. Macovei a precizat pentru Cotidianul care dintre amendamentele redactate de ea au fost eliminate de catre alesi. „Este extrem de grav ca incompatibilitatea dintre calitatea de parlamentar si cea de avocat nu a fost reintrodusa in proiect, asa cum ea exista in proiectul initial al MJ. Sintem in situatia in care nu exista nici o garantie ca parlamentarii avocati nu fac legi pentru clientii lor, ignorind interesul public", sustine Macovei.

Fostul ministru nu ezita sa ofere si exemple, tintind in directia unora dintre cei mai vehementi contestatari ai sai. „De exemplu, domnul avocat Sergiu Andon a declarat public ca il apara pe domnul Dan Voiculescu in cauza in care acesta este cercetat de DNA, dar, in acelasi timp, domnul Andon este parlamentar si presedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, si contribuie la modificarea Codului de procedura penala (care este acum pe ordinea de zi a acestei comisii). Orice parlamentar avocat poate initia un proiect de lege prin care sa isi ajute clientii. Un asemenea risc trebuie eliminat, dar, din pacate, exista un acord transpartinic sa se mentina situatia actuala si sa nu se introduca aceasta incompatibilitate", crede aceasta.

Macovei pune la indoiala si eficienta ANI in conditiile in care aceasta va fi subordonata parlamentarilor, adica unora dintre demnitarii carora ar trebui sa le controleze averile. „Ma intreb cum ii va verifica ANI pe parlamentari? In nici un caz intr-un mod obiectiv, complet si impartial", crede initiatoarea legii. In acelasi timp, fostul ministru sustine ca ,,inlocuirea expresiei de «avere nejustificata» cu cea de «avere ilicita» este riscanta, avind in vedere ca, in deciziile anterioare, Curtea Constitutionala a hotarit ca averea ilicita este numai cea care provine din infractiuni sau din contraventii. Prin urmare, ne-am intoarce de unde am plecat, la situatia de astazi, adica la neconfiscarea averilor din zona gri, care nu pot fi justificate de cei care le-au facut, dar nici nu se mai pot administra probe de natura penala sau contraventionala care sa poata duce la confiscarea lor".

Monica Macovei nu l-a uitat nici pe actualul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu, care s-a laudat luni cu o varianta de lege mai drastica decit cea initiala. „Pentru exactitate, doresc sa mentionez ca amendamentele trimise acum de MJ la proiectul ANI sint cele redactate cu citeva luni in urma si trimise anterior Comisiei juridice a Senatului. De asemenea, formularea unui amendament in sensul confiscarii averilor nejustificate a fost dispusa de mine, imediat dupa decizia Curtii Constitutionale in cazul DIP (Dan Ioan Popescu - nr. red.), unde Curtea a decis ca este constitutionala confiscarea", a precizat aceasta.

Astazi, vot final Ceruta cu insistenta de Comisia Europeana, infiintarea unei agentii care sa verifice averile demnitarilor nu a fost pina recent deloc pe placul majoritatii parlamentarilor. Proiectul lui Macovei a fost ciuntit in Camera Deputatilor, unde au fost restrinse serios atributiile de verificare a Agentiei. Presate de apropiatul raport al Comisiei Europene din iunie, PNL si PSD au anuntat un termen pentru votarea legii: 9 mai, adica astazi.