Multe dintre femeile care nu se simt suficient de apreciate profesional la locul de munca ajung sa-si deschida propria afacere.

Unele legi sint scrise la noi doar de dragul de a arata strainilor ca si noi sintem la fel ca ei. Diferenta dintre „noi" si „ei" este practica. Acest lucru a fost constatat de Yvonne Davis, expert in PR si marketing, cu studii si specializari in comunicarea de masa, etica in afaceri, training profesional si dezvoltarea abilitatilor leadersip. In timpul unei discutii cu mai multe femei de cariera din Romania, Yvonne Davis a vorbit despre diferente si asemanari intre Romania si America, strategii si programe orientate spre politicile de abilitare a femeilor, implicarea activa a acestora la nivel politic, economic si social, promovarea conceptului de egalitate de gen, independenta economica egala pentru femei si barbati, echilibrul in activitatea profesionala – viata personala, promovarea unei atitudini nediscriminatorii la locul de munca, ajustarea politicilor corporatiste. „Femeile nu mai trebuie sa se victimizeze. Totul trebuie facut cu calm. Exista inca inconveniente pentru femeia care-si doreste o cariera", spune Yvonne Davis. Femeile care se simt defavorizate la locul de munca reusesc sa-si deschida o afacere si sint „cele care reusesc sa treaca dincolo de acel tavan de sticla". „Cind au trecut de partea cealalta vor sa le demonstreze barbatilor care nu le-au lasat sa treaca pe un post de conducere ca pot fi la fel de capabile ca ei", explica Yvonne Davis.

Femeile cistiga trei sferturi din salariul barbatilor Femeile cistiga pina la aproape 80% din salariul barbatilor in economia romaneasca, potrivit datelor Institutului National de Statistica din Anuarul Statistic pe 2004. Astfel, in industrie femeile cistigau 74% din cit cistigau barbatii pe aceleasi functii, iar in comert rata era de 77%. In schimb, in invatamint, unde femeile sint majoritare, salariul lor tot nu este egal cu cel al barbatilor, atingind doar 83% din venitul obtinut de acestia. (O.C.)