Din 14 mai, Alpha Bank este prima banca din Romania care aplica propriile norme de creditare. Negocierea directa va avea un rol important.

Alpha Bank este prima bancadin Romania care va acorda finantari conforme cu propriile reguli de creditare. Pe scurt, clientii bancii vor putea accesa credite la care rata lunara poate merge pina la 65% din venituri, fata de numai 30% cit impunea pina acum Banca Nationala. Mai mult, avansul minim se reduce de la 25 la 15%. „Am primit avizul BNR. Vom putea merge pina la 65% grad de indatorare si un avans de maximum 15%. Bineinteles ca daca cineva vine cu un avans de 80% nu il vom trimite acasa. Este important sa vina clientul la banca, sa putem analiza concret fiecare situatie", a declarat presedintele consiliului de administratie al bancii, Radu Gratian Ghetea (foto).

Nu este exclusa nici varianta acordarii de credite fara avans. Ghetea sustine ca, pentru persoanele cu venituri foarte mari, banca poate lua in considerare si finantari cu avans zero. Totusi, vicepresedintele Alpha nuanteaza situatiile spunind ca un venit mare poate insemna si 700 de euro, in cazul unui credit de 25.000 de euro. „La venituri mari, vom putea lua in considerare si un avans zero. Depinde si de dimensiunea creditului. Venit mare poate sa insemne si 700 de euro, daca imprumutul este, de exemplu, de 25.000 de euro, dar daca este vorba de, sa zicem, 450.000 de euro, venit mare inseamna citeva mii de euro", a afirmat Ghetea.

Gradul maxim de indatorare, adica 65%, va fi accesat doar in cazul persoanelor cu venituri lunare de peste 1.500 de euro. Pentru persoanele care cistiga mai putin, gradul de indatorare se opreste la 55%, oricum semnficativ mai mare decit cel stipulat in fostele norme ale Bancii Nationale. Alpha Bank Romania ia in calcul un nivel al cheltuielilor de subzistenta asimilate cosului minim lunar in valoare de 735 de lei pentru o familie formata din trei persoane.

Credite duble fata de anul trecut Pina in urma cu citeva luni, prin normele 10 si 20, Banca Nationala a Romaniei limita valoarea maxima a ratei lunare la 35% din salariu pentru creditele ipotecare, respectiv 30% pentru cele de consum. In prezent, avind in vedere faptul ca bancile au libertatea de a-si elabora propriile norme, gradul de indatorare va merge pina la aproximativ 60%, fapt care reprezinta practic o dublare a valorii maxime la care poate ajunge creditul. In cazul avansului, relaxarea este si mai evidenta, in conditiile in care de la un avans minim de 25% pentru ipotecare si 30% pentru credite de consum se va ajunge, in unele situatii, chiar si la avans 0.