Presedintele suspendat sustine ca liderul UDMR era deranjat de dosarul sau de la DNA.

Presdintele suspendat, Traian Basescu, a declarat ieri, la o dezbatere a GDS, ca, inaintea indepartarii sale temporare de la Cotroceni, liderul UDMR, Marko Bela, i s-ar fi plins de dosarul de la Parchet privind drepturile de autor pentru o carte pe care nu a scris-o. Replica lui pentru Marko ar fi fost ca legea nu-i permite sa dea nici un telefon. Basescu a aratat ca i-a spus liderului UDMR ca e convins „de verticalitatea" acestuia, care „va fi dovedita in fata procurorului".

Presedintele suspendat a precizat ca „aceeasi placa", prin care se afirma ca cercetarea ministrilor UDMR ar avea un ecou negativ in Europa, a auzit-o si in cazul lui Nagy Zsolt. „I-am spus ca il creditez total pe Zsolt Nagy ca e nevinovat, dar l-am avertizat ca, daca este pus sub urmarire penala, emit decret de suspendare din functie", a afirmat presedintele suspendat. In opinia sa, astfel de elemente „au facut ca UDMR sa aiba o atitudine anormala".

In replica, Marko a aratat ca s-a intilnit cu Basescu doar ca vicepremier si ca nu i-a cerut vreo favoare. Marko are si un argument: „Probabil ca exista si o inregistrare a convorbirilor noastre. Probabil ca se va vedea ca niciodata nu l-am rugat sa intervina pentru mine". Totodata, liderul UDMR sustine ca a fost doar informat de seful statului despre dosarul lui Zsolt Nagy, de doua ori, in timpul unei intrevederi si prin telefon. Parerea sa este ca, in perioada urmatoare, „se va duce o lupta cu dosare". El a remarcat ca inceperea urmaririi penale a lui Nagy a avut loc paralel cu declansarea procesului de suspendare a lui Basescu.

Un scriitor de mare succes financiar Marko Bela este cercetat de DNA pentru ca a primit de la o editura 900 de milioane de lei vechi fara sa fi scris vreo carte, in timp ce Zsolt Nagy a fost pus sub urmarire penala oficial la finele lunii aprilie, dupa suspendarea lui Traian Basescu. Presedintele interimar, Nicolae Vacaroiu, a anuntat ca nu-l va suspenda din functia de ministru pe reprezentantul UDMR decit in masura in care vor aparea probe noi la dosar.