Un arheolog israelian a descoperit necropola lui Irod intr-o fortareata din apropierea Bethleemului.

35 de ani a durat cautarea acestui loc de veci, potrivit profesorului Ehud Netzer, de la Hebrew University din Ierusalim, autorul desc
Un arheolog israelian a descoperit necropola lui Irod intr-o fortareata din apropierea Bethleemului.

35 de ani a durat cautarea acestui loc de veci, potrivit profesorului Ehud Netzer, de la Hebrew University din Ierusalim, autorul descoperirii. Arheologii stiau ca suveranul era inmormintat aproape de fortareata Irodium, pe care o construise pe virful unui munte artificial de linga Bethleem, dar, in ciuda deceniilor de sapaturi, situl nu fusese localizat cu exactitate, cu toate ca se pastrase, din secolul I d.Chr., o descriere a mormintului si a procesiunii funerare realizata de istoricul Iosif Flavius.

Cercetatorii dadusera, acum aproxima-tiv 30 de ani, de urma terenului pe care Irod il desemnase drept locul mormintului sau, pe pantele de linga fortareata. Regele pusese sa se construiasca doua monumente, o sala de baie si un drum lung si ingust, pentru a-si pregati traseul funeraliilor. Profesorul Netzer a mers din indiciu in indiciu pentru a face descoperirea de acum trei saptamini. El a fost convins ca Irod

s-a razgindit la batrinete, decizind sa fie ingropat mai aproape de virful dealului. Arheologul a descoperit apoi o scara lata de 6,5 metri care conducea la ruinele mausoleului. Din acesta nu au mai ramas decit podiumul si fragmente din structura principala.

Netzer a descoperit la fata locului sute de bucati de calcar care, puse cap la cap, alcatuiau un sarcofag decorat cu rozete, a carui lungime era de 2,5 metri. In sit nu s-a gasit deocamdata nici urma de oase. Netzer afirma ca, avind in vedere calitatea obiectului, acesta ar fi putut fi proiectat doar pentru Irod. Profesorul crede ca sarcofagul a fost distrus deliberat, probabil de evreii care s-au revoltat impotriva Romei intre 66 si 72 d.Chr.

Irod a fost numit rege al Iudeii de catre Roma in jurul anului 40 i.Chr. De-a lungul domniei sale de peste trei decenii, si-a executat numerosi membri ai familiei. Este cunoscut datorita referintelor din Noul Testament, fiindu-i atribuita uciderea copiilor de virsta lui Isus din Bethleem, dar si pentru proiectele sale arhitecturale - fortaretele Cezareea, Masada si Irodium. El a extins si cel de-al doilea Templu din Ierusalim, ale carui ramasite includ Zidul Plingerii.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.