Romanul care a declarat la Fisc cea mai mare chirie dintr-o locuinta sta in sectorul 2 al Capitalei.

Cel mai mare impozit platit in 2006 de persoanele fizice pentru veniturile obtinute din inchirierea locuintelor a fost de 415.000
Romanul care a declarat la Fisc cea mai mare chirie dintr-o locuinta sta in sectorul 2 al Capitalei.

Cel mai mare impozit platit in 2006 de persoanele fizice pentru veniturile obtinute din inchirierea locuintelor a fost de 415.000 de lei, suma aferenta unei chirii anuale de 3,5 milioane de lei, adica mai mult de un milion de euro. Suma a fost furnizata agentiei MEDIAFAX de catre Fisc. Persoana care si-a inchiriat proprietatea pentru un milion de euro pe an, adica peste 83.300 de euro pe luna, este un bucurestean care locuieste in sectorul 2.

De retinut ca aceasta suma este cea maxima declarata, pentru ca, in realitate, veniturile obtinute pot fi mult mai mari. "Putem banui ca suma declarata drept cistig din chirii este mai mica decit cea reala, dar legislatia nu impune o limita minima si nu se poate afla cit anume a primit, de fapt, proprietarul de la chirias, astfel ca impozitul este aplicat la venitul prezentat", au afirmat surse din Finante. In plus, chiar daca planeaza acuzatia de evaziune fiscala, ea nu poate fi sustinuta decit cu dovezi ca proprietarul a incasat mai mult decit scrie in acte.

Impozitul datorat statului de catre persoanele fizice care inchiriaza locuinte este determinat prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului impozabil net obtinut din inchiriere. Venitul net luat in calcul la impozitare rezulta din suma bruta obtinuta din inchiriere, din care se scade o cota forfetara de 25%, reprezentind cheltuieli deductibile pentru instrainarea spatiului, conform Codului fiscal.

Cele mai mici impozite platite individual de persoane fizice din Bucuresti pentru cistigurile din inchirierea de locuinte au fost de un leu, conform datelor centralizate pe 2006 de catre Directia Generala a Finantelor Publice Bucuresti si furnizate agentiei MEDIAFAX. Potrivit agentiei, s-au mai platit impozite de un leu si in Constanta si Iasi. Cine a platit un impozit de un leu la stat inseamna ca a obtinut din chirie 8,3 lei pe an, adica mai putin de 2,4 euro, o suma corespunzatoare unei chirii lunare de doar doi eurocenti. Exista, evident, si posibilitatea unei minciuni sfruntate, dar si a inchirierii catre rude pe o suma realmente simbolica. "Unele locuinte sint inchiriate de catre proprietar rudelor acestuia la sume simbolice care sa permita incheierea unui contract de inchiriere a locuintei, pe baza caruia locatarul sa poata fi inscris la serviciul de evidenta a populatiei", a declarat Adriana Anisoara Badiu, directorul companiei de consultanta fiscala 3B Expert Audit din Bucuresti.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.