Monica Macovei a sesizat Parchetul ca Doru Trifoi, asociatul sotiei ministrului de Interne, ar fi obtinut ilegal licenta de notar. Procurorii au dat NUP, pe motiv ca fapta s-a prescris. Fostul ministru al Justitiei a sesizat Parchetul General, in aprilie 2006, ca mai multi fosti oficiali ai Ministerului Justitiei (MJ) condus de Rodica Stanoiu au comis acte de abuz in serviciu. Printre reclamati s-a numarat si Doru Trifoi, fost secretar de stat in MJ, care ar fi obtinut de la Stanoiu investirea ca notar fara a avea dreptul. Legea notarilor publici prevedea atunci ca pot deveni notari, fara concurs, doar cei care fac parte din „personalul de specialitate notariala din Ministerul Justitiei". Or, Doru Trifoi era la baza doar procuror inainte de a deveni demnitar. „Cotidianul" a semnalat in editia de ieri ca Vanda Vlasov, sotia ministrului Internelor, Cristian David, a ajuns notar in Bucuresti prin asociere cu Doru Trifoi, urmarit penal de DNA pentru favorizarea infractorului.

Macovei a sesizat nu doar ca Doru Trifoi nu a practicat niciodata meseria de notar, dar si ca din dosarul sau au lipsit acte necesare investirii. Este vorba despre copia dupa actele de studii, a actului de identitate, cazierul, caracterizarea Colegiului director al Camerei Notarilor Publici cu privire la buna reputatie si propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici.

Parchetul General a studiat sesizarea Monicai Macovei si, dupa un an, pe 26 aprilie 2007, a pus rezolutia de neincepere a urmaririi penale din doua motive. Magistratii au constatat ca nu exista, potrivit Codului de Procedura Penala, elementele constitutive ale infractiunii (lipseste intentia) si ca, la cinci ani de la comiterea ei, fapta s-a prescris. Doru Trifoi a refuzat ieri sa comenteze modul cum a ajuns notar.

Trifoi a fost facut notar de Rodica Stanoiu pe 22 iulie 2002, imediat dupa ce el a demisionat din MJ ca urmare a scandalului eliberarii din arest a omului de afaceri Mihai Lauruc. Doru Trifoi a fost acuzat la vremea respectiva ca ar fi intervenit la Parchetul Curtii de Apel Prahova, pentru a cere eliberarea lui Mihai Lauruc si a lui Sorin Stanciu, inculpati pentru infractiuni economice. Mihai Lauruc fusese arestat pentru un prejudiciu de circa un milion de dolari adus unei firme din Ploiesti, in afaceri cu petrol.

Sotia ministrului de Interne, Vanda Vlasov, ne-a explicat, in schimb, cum a ajuns sa se asocieze tocmai cu Doru Trifoi, urmarit penal de DNA pentru cazul Lauruc. Ea sustine ca a avut discutii cu mai multi notari bucuresteni si ca s-a oprit la Trifoi pentru ca este prieten de decenii cu tatal ei, cunoscutul avocat Mihail Vlasov. „Nu aveam cum sa aleg calea examenului pentru ca nu existau atunci, in noiembrie, posturi in Bucuresti. Despre Trifoi stiam doar ca este un personaj controversat, ca orice politician, nu si ca ar avea probleme cu justitia. Oricum, sotul meu nu putea avea nici o influenta asupra lui Trifoi pentru ca nu-l cunostea personal atunci cind am negociat asocierea", ne-a declarat ieri Vanda Vlasov.

Sotia lui Cristian David ne-a relevat si un alt avantaj al afacerii: „Daca as fi cinica, as spune chiar ca mi-ar conveni situatia, pentru ca, in cazul in care un notar este condamnat penal, isi pierde dreptul la semnatura, drept care revine asociatului sau. Oricum, abia acum cinci zile am depus juramintul de notar. In tara asta e mai usor sa ajungi ministru decit notar", a spus Vanda Vlasov.