Aparent o masura ilogica, prohibitia i-a facut pe americani sa nu se gindeasca la razboi sau la criza economica, ci la inofensivul whisky.

Prohibitia a fost introdusa in Statele Unite incepind din noiembrie 1918, ca masura necesara sustinerii efortului militar al SUA, implicate atunci in operatiunile din Europa. Insa, dupa semnarea armistitiului, prohibitia se inaspreste si devine lege federala, prin adoptarea amendamentului 18 al constitutiei, in 1920. Acesta asimila bauturile cu o concentratie a alcoolului mai mare de 0,5% cu „bauturi toxice" si interzicea „producerea, transportul si comercializarea" acestora. Prohibitia ia sfirsit in 1933, o data cu criza economica.

In timpul Primului Razboi Mondial, primul conflict in care SUA au intervenit in Europa, americanii considerau ca folosirea cerealelor pentru a produce alcool reprezinta o risipa. Insa cei 13 ani de prohibitie au constituit pentru Washington o modalitate de a abate atentia populatiei de la ingrijorarea provocata de implicarea SUA in razboi, iar apoi de la marea criza economica din perioada 1929-1933. In acelasi scop, guvernul american a oferit femeilor dreptul de vot, imediat dupa incheierea Primului Razboi Mondial.