Vecinii lui Peter Aven, seful celei mai mari banci din Rusia, spun ca acesta si-a inconjurat vasta proprietate cu un gard electronic "inteligent", iar vila de lux are la subsol un adapost antiatomic, relateaza presa britanica. De asemenea, acesta are
Vecinii lui Peter Aven, seful celei mai mari banci din Rusia, spun ca acesta si-a inconjurat vasta proprietate cu un gard electronic "inteligent", iar vila de lux are la subsol un adapost antiatomic, relateaza presa britanica. De asemenea, acesta are la intrarea principala, asemeni inchisorilor de maxima securitate, un turn hexagonal de doua etaje in care stau paznicii.
Proiectul proprietatii, denumita Ingliston House, a fost realizat de catre Robert Adam, o firma de arhitectura care a lucrat si pentru printul Charles. Conform designerului care a realizat schita interiorului, casa este superba, si va fi terminata in cateva luni.
Conform ultimelor noutati in domeniu, vila a fost dotata cu tehnologii de ultima ora, care costa mai mult de doua milioane de euro, instalatiile fiind create in asa fel incat proprietatea sa aiba siguranta si eficienta unei fortarete.
Aven, care are 52 de ani, si sotia sa Elena, care este istoric, au cumparat Ingliston House cu aproape zece milioane de euro in 2004. Pana acum, reparatiile si constructia au costat alti 25 de milioane de euro.
Se pare ca cei doi isi structureaza proprietatea ca pe un "adapost", in caz ca ar avea probleme in tara natala.
Imperiul de afaceri al lui Aven este structurat in jurul Alfa-Bank, cel mai mare grup financiar privat din Rusia, el fiind presedintele companiei.
Cu toate acestea, Aven poate deveni vulnerabil, pentru ca nu se stie cine il va urma, anul viitor, pe Putin la conducerea Rusiei.
Masurile de securitate extraordinare de la Ingliston House sunt considerate drept "standard" pentru rusii aflati in exil in Marea Britanie, care se tem pentru viata lor, mai ales dupa moartea spionului rus Alexander Litvinenko.
Se crede ca Litvinenko, care a fost otravit cu poloniu radioactiv, a fost ucis la ordinul Kremlinului de catre fosti agenti FSB, urmasa KGB.
Printre vecinii lui Aven se numara Andrei Sevcenko, fotbalistul, si Bruce Forsyth, prezentatorul TV. Din 1998 si pana in 2000, Augusto Pinochet, fostul dictator chilian, a fost tinut in arest la domiciliu. Casa sa a fost cumparata de Boris Berezovski, oligarhul refugiat care a fost angajatorul lui Litvinenko in Marea Britanie. Berezovski si-a luat si el o serie de masuri de securitate extraordinare. Potrivit localnicilor, cand acesta pleaca de acasa, de la Wentworth Park, patru limuzine identice o iau in directii diferite, astfel incat eventualii atacatori sa fie derutati. Berezovski, care a fost un apropiat al lui Peter Aven la inceputul anilor '90, locuieste de fapt la mai putin un kilometru de acesta.
In contrast cu opulenta proprietatilor celorlalti oligarhi, designul ales de Aven este de un clasic mai degraba auster. Vila sa va avea "doar" sase dormitoare si o singura piscina acoperita.
S-au auzit insa zvonuri despre o camera blindata, care este denumita "camera de panica", unde familia s-ar putea adaposti in cazul unui atac. Se pare, de asemenea, ca vila are rezerve de apa si alimente, precum si independenta electrica suficiente pentru o luna intreaga.
Printre sistemele de securitate care detecteaza orice prezenta suspecta se numara dispozitivele cu infrarosii si alte sisteme care detecteaza cel mai mic sunet sau vibratie suspecta.
Peter Clements, consultant al firmei de securitate Templepan, specialist in securitatea VIP-urilor, a declarat ca "in mod normal, perimetrii verificati sunt impartiti in sectoare si, atunci cand se inregistreaza orice miscare suspecta, pe ecranul operatorului apare sectorul respectiv iar acesta decide daca a fost vorba despre o alarma falsa sau despre ceva suspect".
Aven, care mai are de asemenea si cea mai mare colectie privata de arta rusa, a fost ministru pe vremea lui Borin Eltin. Averea sa este estimata de catre revista Forbes ca fiind mai mare de doua miliarde de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.