Ce se va intimpla dupa posibila victorie a presedintelui la referendum? Multi analisti si oameni interesati de politica se intreaba ce va fi dupa.

Vom persevera in acelasi sens? Vom cere liniste? O vom avea? Se va linisti si va adormi limbutia neodihnita a presedintelui PSD, Mircea Geoana? Vor amuti guralivii domni Dan Voiculescu si Crin Antonescu? Va fi liniste dinspre Ludovic Orban? Va tacea meditativ Gusa? Se va multumi Sorin Rosca Stanescu sa analizeze, in comentariile sale, nuantele banalului cotidian? Va descoperi virtutile intelepciunii introspective guresa falanga antiprezidentiala de la Antena 3? Va iesi, in sfirsit, din neconvingatoarele sale obsesii antiprezidentiale Cornel Nistorescu? Sustinatorii presedintelui vor tacea si ei cuprinsi de liniste si amorteala? Va fi asa? Va fi altfel?

Intrebarile acestea au doua raspunsuri. Una in care presedintele, revenit la Cotroceni, o sa taca si alta in care nu o sa taca. Daca tace, devine "inalt functionar" dupa modelul Vacaroiu. In cealalta varianta, presedintele va merge mai departe si bine face. Sistemul este in pericol si s-a mobilizat la maxim impotriva lui. De aceea nu exista pe drumul asta nici intoarcere, nici liniste si nici pace. Va urma, in aceeasi logica a confruntarii decisive, revizuirea Constitutiei. Ori in sens prezidential. Ori in cel parlamentar. Dupa cum se vede, doar situari duale si ireconciliabile. Coruptie si anticoruptie. Schimbarea clasei politice sau neschimbarea ei. Ori asa, ori altfel. Cred ca nimeni dintr-o tabara nu va bate palma cu nimeni din cealalta, deoarece nu se mai poate. Este prea tirziu. A venit ora marilor confruntari aminate de fostele regimuri. Adaugati la asta dosarele revolutiei, ale mineriadelor, ale marilor rechini si posibila lor confruntare cu prezidiul instantelor din tribunale. Si acolo deciziile sint disjunctive: ori pe scut, ori sub scut. Ori hot, ori om cinstit. Ori cu republica parlamentara, ori impotriva ei. Ori cu votul uninominal, ori impotriva lui. Ori cu actualul sistem politic, ori impotriva lui. Ori cu memorabila coalitie 322, ori impotriva ei. Ori cu linistea inaltului functionar Vacaroiu, ori cu furtuna politicianului Basescu. Cine crede ca in urmatorul an poate evita dihotomia asta este un naiv!

Daniel Vighi este profesor la Universitatea de Vest din Timisoara