Daca aceasta campanie va ramane pana la sfarsit in acelasi stadiu, nu vom avea parte decat de un exercitiu de mobilizare a electoratului si singurul castig va fi acela ca vom putea sti cum stau cele doua tabere din acest punct de vedere.
Paradi
Daca aceasta campanie va ramane pana la sfarsit in acelasi stadiu, nu vom avea parte decat de un exercitiu de mobilizare a electoratului si singurul castig va fi acela ca vom putea sti cum stau cele doua tabere din acest punct de vedere.
Paradigma in care se poarta in acest moment confruntarea este, pe de o parte, impotriva presedintelui jucator care incalca regulile constitutionale si, in consecinta, care trebuie sanctionat si, pe de alta parte, impotriva celor 322 de parlamentari care au facut posibila actuala situatie pentru ca au de aparat oligarhi, moguli si alte asemenea specii, fata de care sunt datori.
Orice persoana rationala stie, in acelasi timp, ca Traian Basescu nu a incalcat Constitutia si ca orice lege in vigoare, pe care ne straduim sa o respectam zi de zi, a fost adoptata cu o majoritate mult mai labila decat cea de 322 pe care o invoca acelasi Traian Basescu. In aceasta situatie nu putem sa nu ne intrebam cine cu cine se lupta de fapt si pentru ce si, mai ales, cum va arata Romania dupa ce aceasta lupta se va fi terminat. Este interesant ca nici una dintre parti nu s-a straduit sa ne descrie cat de cat amanuntit cum va fi daca unul sau altul castiga sau pierde.
In cel mai recent interviu acordat de Traian Basescu ne-a fost dat sa aflam doua chestiuni asupra carora nu s-a mai oprit pana acum si pe care le vom urmari pentru a vedea unde se va ajunge. In primul rand, am aflat ca lideri ai partidelor care au impreuna cei 322 de parlamentari s-au intalnit cu cateva zile inaintea votului cu pricina cu un influent personaj rus. Asteptam sa vedem in ce fel va evolua aceasta tema. In al doilea rand, am aflat ca dupa intoarcerea la Cotroceni se va negocia cu liderii partidelor celor 322. Ambele sunt doar jumatati de fraze si niciuna dintre ele nu are sansa sa devina tema consistenta de campanie decat daca va avea o reactie din cealalta parte. Pentru ca totul se afla inca in stare de tatonare. De multe ori, uitandu-te la mitingurile pe care le organizeaza unul sau altul nu poti sa nu te intrebi daca nu sunt decat o ocupare de timp ca sa nu se spuna ca nimeni nu face nimic, pentru ca, de fapt, nu se spune nimic nou.
Oricum, pentru noi, toti ceilalti, este important sa mergem la vot si sa votam asa cum credem ca este mai bine pentru noi. Pentru ca daca vom fi multi vor afla cu aceasta ocazie ca aceasta campanie trebuie sa o faca pentru noi, ca doar pe noi trebuie sa ne convinga. Ca merita sa le dam putere, ca merita sa ii ascultam, ca merita sa ii credem. Ca vrem argumente rationale pentru a lua o decizie, ca a trecut vremea exaltarilor. Mai ales acum, cand ne aflam la o rascruce, dupa cum ambele parti ne spun.
Ceea ce am putut vedea in ultimele zile a fost ca oameni din clasa de mijloc, oameni care si-au luat soarta in propriile maini si care traiesc bine acum, in Romania, nu sunt interesati deloc de tot acest razboi. In fata unei asemenea realitati nu poti sa nu te intrebi de ce oamenii politici in aceasta confruntare se bazeaza pe ceilalti pentru a castiga. Oare intr-adevar acest razboi pentru acestia din urma este dus?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.