O fata de doar 17 ani a fost ucisa cu pietre in Irak numai pentru ca a indraznit sa iubeasca un baiat care nu era de aceeasi religie cu ea.
Un necunoscut a filmat cu telefonul ingrozitoarele scene si le-a postat pe Internet, iar organizatia Amn
O fata de doar 17 ani a fost ucisa cu pietre in Irak numai pentru ca a indraznit sa iubeasca un baiat care nu era de aceeasi religie cu ea.
Un necunoscut a filmat cu telefonul ingrozitoarele scene si le-a postat pe Internet, iar organizatia Amnesty International a condamnat moartea lui Du'a Khalil Aswad ca fiind o crima abominabila si a cerut ca ucigasii sa fie deferiti justitiei.
Se pare ca politia din zona s-a aflat la locul faptei, insa nu a facut nimic sa opreasca uciderea fetei. Acum, iubitul tinerei se ascunde, pentru ca se teme ca va fi si el ucis. Tanara Aswad, membra a unui grup religios minoritar kurd denumit Yezidi, din Bashika, din apropierea orasului Mosul, a fost condamnata la moarte ca un act de "onoare" de ceilalti barbati din familia sa, precum si de liderii religiosi, ea facandu-se vinovata de faptul ca avea o relatie cu un baiat musulman, un sunnit.
Adolescenta a fost tarata in piata publica de catre opt sau noua barbati care au aruncat cu pietre in ea timp de jumatate de ora, pana au ucis-o.
Ucigasii afirmau ca fata s-a facut de rusine si si-a nenorocit familia pentru ca nu a ajuns o noapte acasa. Existau zvonuri cum ca s-ar fi convertit la Islam pentru a fi mai aproape de iubitul ei.
Asasinarea fetei a fost privita de o multime de oameni, si nimeni nu a sarit in ajutorul ei. Teribila crima s-a petrecut luna trecuta, insa lucrurile au iesit la iveala abia dupa ce ingrozitorul clip a aparut pe Internet.
Exista temeri ca moartea sa deja a avut consecinte: saptamana trecuta, mai multi muncitori Yezidi au fost scosi cu forta dintr-un autobuz de catre un grup de suniti, si apoi executati. Purtatorul de cuvant din Londra al Amnesty International a declarat ca primesc frecvent rapoarte despre "crime de onoare" in special din Irak si in special din comunitatea kurda. Majoritatea victimelor sunt femei si fete care au fost acuzate de rudele lor ca au facut familia de rusine printr-un comportament imoral. Autoritatile kurde au introdus reforme care sa scoata in afara legii aceste "crime de onoare", insa nu au reusit sa prinda nici un suspect pana acum. (Monica BICA)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.