Jaf in padurea Bisericii
Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, si-a exprimat, ieri, surprinderea fata de modul de administrare a padurii apartinand Bisericii, in conditiile in care au fost descoperite taieri ilegale de lemn de aproape 2000 de metri cubi pe o suprafata pe 9,4 ha padure a unui ocol silvic bisericesc, informeaza Mediafax. Onofrei a declarat, intr-o conferinta de presa, ca ceea ce a constatat Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si Vanatoare (ITRSV) Suceava in cantonul Straja apartinand unui ocol silvic bisericesc dovedeste ca "infractiunea nu este data nici de natura proprietatii si nici de statutul persoanelor". "Lucrurile nu sunt in alb si negru", a spus Onofrei, comentand afirmatiile reprezentantilor Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, care sustin, in argumentatia pentru obtinerea a 192.000 ha de padure, ca Biserica administreaza corect padurea in timp ce administrarea fondului forestier de stat este paguboasa pentru ca se produc ilegalitati.
"S-a incercat anatemizarea proprietatii de stat care ar fi in nesiguranta. Lucrurile nu stau chiar asa", a spus Onofrei, care si-a exprimat nedumerirea ca proprietarul padurii taiate ilegal nu a reclamat furtul. Onofrei a adaugat ca in acest caz s-a intocmit un dosar penal si au fost identificati suspectii.
Mobilul inofensiv
Studiile efectuate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) nu au scos in evidenta dovezi care sa confirme existenta unor consecinte ale expunerii la campuri electromagnetice de nivel scazut, generate de telefoanele mobile, asupra sanatatii organismului uman, potrivit Ministerului Comunicatiilor. "Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei (MCTI) a redactat brosura "Comunicatiile mobile si sanatatea", care trateaza problema campurilor electromagnetice generate de telefoanele mobile si de statiile de baza ale retelelor mobile, intrucat din ce in ce mai multe persoane folosesc serviciile oferite de telefonia mobila, iar specialistii MCTI au dorit sa ofere informatii actualizate si obiective cu privire la acest subiect", se arata intr-un comunicat de ieri al MCTI. Conform OMS, in prezent nu exista dovezi care sa confirme existenta unor consecinte ale expunerii la campuri electromagnetice de nivel scazut asupra sanatatii, se mai arata in comunicat. In brosura sunt prezentate definitii explicite ale campului electromagentic de radiofrecventa, informatii despre sursele acestuia, precum si despre normele nationale privind nivelurile de expunere la campurile electromagnetice. (A.M.)
Alunite gratuite
Dermatologii fac apel la populatia care are tendinta sa trateze alunite dupa "sfaturi babesti sau leacuri miraculoase" sa accepte doar indicatiile medicului, intrucat aplicarea unor proceduri incorecte, chiar si naturiste, pot provoca decesul. "Orice alunita care isi modifica forma, volumul sau culoarea intr-un interval scurt de timp trebuie vazuta urgent de dermatolog si chiar operata daca asa decide medicul specialist pentru a putea fi salvata viata respectivei persoane", acesta a fost mesajul pe care membrii Societatii Romane de Dermatologie (SRD), alaturi de compania Mediplus, au incercat sa-l transmita, ieri, in cadrul unei conferinte de presa organizata cu ocazia celei de a doua editii a programului national de depistare a leziunilor maligne cutanate. Astfel, in data de 10 mai, cu ocazia - "Zilei europene de lupta impotriva melanomului", peste 70 de medici dermatologi din toata tara vor oferi consultatii gratuite pentru posibilele afectiuni ale alunitelor. Pacientii vor primi, de asemenea, sfaturi despre cum se pot feri de actiunea nociva a razelor ultraviolete (UV). Un studiu al Societatii, realizat in 2006, pe un esantion de 784 de pacienti, a constatat ca 86 de persoane sufera de diferite forme de cancer de piele. Toate leziunile diagnosticate sunt cauzate de expunerea indelungata si neprotejata la soare. (C.S.)