Si nu doar mass-media a reactionat dur: sub diferite pretexte destul de transparente, Rusia a oprit livrarile de produse petroliere catre Estonia - o alta dovada a faptului ca Moscova foloseste arma energetica in scopuri politice. Mai mult, autoritatile ruse au slabit protectia pe care erau obligate sa o asigure diplomatilor, iar ambasadoarea Estoniei la Moscova a fost bruscata de mai multi tineri furiosi si Ambasada Estoniei a fost blocata timp de mai multe zile.
In mod ciudat, Ungaria nu a beneficiat de un tratament asemanator atunci cand - la inceputul anilor '90 - a scos din Budapesta toate statuile care glorificau puterea sovietica si a facut cu ele un parc in afara capitalei. Iritarea maxima de la Moscova fata de mutarea unei singure statui sovietice din Estonia indica faptul ca Rusia considera inca tarile baltice ca facand parte din zona sa de influenta exclusiva - economica, politica si militara.
Chestiunea simbolurilor este una de maxima sensibilitate - statuile si monumentele sunt intentionate sa ramana si sa marcheze peste timp un eveniment deosebit. Insa cand evenimentul este unul nedorit atunci cu prima ocazie respectivul monument va disparea de parca nici n-ar fi fost acolo. Asa s-a intamplat cu statuia lui Lenin din Bucuresti si aceeasi este semnificatia mutarii statuii de la Tallinn. Soldatul sovietic nu a fost vazut ca eliberator nici la venirea sa - in Estonia sau Romania - nici in timpul stationarii - eliberarea a fost simtita abia in momentul plecarii sale.
Si problema principala nu o reprezinta soldatul sovietic in sine - un taran sau muncitor trimis la razboi cu anasana, manat in barajele de artilerie de ratia de vodca sau pistolul comisarului politruc. Problema o reprezinta ideologia criminala a marxism-leninismului din spatele Armatei Rosii - in aceeasi masura ca si ideologia criminala a nazismului din spatele Wehrmachtului. Nu soldatii sunt de vina - ci politicienii care ii trimit la moarte. Insa cea mai mare problema este reprezentata de faptul ca Moscova preia integral mostenirea Armatei Rosii - repetand o melodie incompleta "soldatul sovietic a eliberat Europa de ciuma fascismului". Argumentul Moscovei trebuie completat "si a adus in Europa lepra comunismului" - la pachet cu lipsirile abuzive de libertate si proprietate.
Uniunea Europeana isi manifesta ingrijorarea fata de ceea ce se intampla intre Estonia si Rusia in legatura cu statuia soldatului sovietic. Insa la Bucuresti se tace cu complicitate asupra cimitirului soldatilor romani din Tighina. La Tallinn a fost mutata o statuie - la Tighina au fost rase de pe fata pamantului 354 de morminte ale soldatilor romani. Statuia - cel putin din punct de vedere estetic - monstruoasa de la Tallinn reprezenta amintirea unui regim de ocupatie. Inversunarea impotriva unui regim criminal poate fi inteleasa. Insa inversunarea impotriva a 354 de morti este absurda si oribila.
Autoritatile romane ar putea protesta foarte eficient fata de actele de barbarie de la Tighina - insa prefera sa se ascunda in spatele afirmatiei ca Transnistria este o nerecunoscuta la nivel international si de aceea nu pot exista contacte oficiale. Insa oficialii de la Bucuresti uita de decizia Curtii Europene a Drepturilor Omului care face Moscova responsabila de ceea ce se intampla in Transnistria - acolo unde are desfasurat un contingent de militari. Romania ar trebui cu ajutorul UE sa ceara Rusiei socoteala pentru profanarea mormintelor soldatilor romani din Tighina.