Comisia Europeana pentru democratie prin drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) arata, intr-un document, ca aspectele fundamentale ale Legii referendumului nu trebuie amendate cu mai putin de un an inaintea organizarii unei astfel de con
Comisia Europeana pentru democratie prin drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia) arata, intr-un document, ca aspectele fundamentale ale Legii referendumului nu trebuie amendate cu mai putin de un an inaintea organizarii unei astfel de consultari populare, dar nu se refera si la cazul de validare a referendumului in functie de numarul celor prezenti la vot. Reglementarile Comisiei sunt recomandari, pentru nerespectarea lor nefiind prevazute sanctiuni.
Potrivit Codului de bune practici privind organizarea referendumurilor, adoptat la 12 octombrie 2006, Comisia, organism consultativ al Consiliului Europei, apreciaza, in capitolul II, ca "aspectele fundamentale ale legii referendumului nu ar trebui supuse amendamentelor cu mai putin de un an inainte de un referendum sau ar trebui inscrise in Constitutie sau la un nivel superior Legii ordinare", informeaza Mediafax. Documentul subliniaza ca, "in afara regulilor privind aspecte tehnice si detalii (care pot fi incluse in regulamente ale Executivului), regulile legii referendumului ar trebui sa aiba cel putin rang de lege". Printre "aspectele fundamentale" sunt incluse, in particular, cele referitoare la compozitia comisiei electorale sau a altor organisme responsabile pentru organizarea referendumului, dreptul de vot si listele electorale, validitatea formala si materiala a textului supus referendumului, efectele referendumului (cu exceptia regulilor privind chestiuni de detaliu), participarea suporterilor si adversarilor unei propuneri la emisiuni in media publica.
Cat despre numarul celor care participa la referendum, Comisia de la Venetia nu recomanda un nivel minimal (cvorum) de participare, pentru ca in acest mod absenteistii ar fi asimilati partizanilor unui vot negativ, si nici cvorumul de aprobare (acceptare de catre un procentaj minim de electori inscrisi), pentru ca risca sa creeze o situatie politica dificila, daca proiectul este adoptat de o majoritate simpla inferioara cvorumului cerut.
Acest aspect este tratat in mod aparte de Comisia de la Venetia si nu este inclus printre "aspectele fundamentale" ale Legii referendumului. Curtea Constitutionala a respins, joi, sesizarea PD privind modificarile Parlamentului la Legea referendumului, astfel ca presedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum, nemaifiind necesara prezenta la urne a majoritatii electorilor.
Legea referendumului, modificata copios
Legea referendumului (3/2000) a fost modificata in ultimul an de mai multe ori, inclusiv printr-o Ordonanta de urgenta emisa de Guvern in urma cu o saptamana. Astfel, prin Decizia nr. 567 din 11 iulie 2006, Curtea Constitutionala a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata de Avocatul Poporului, acceptand ca numai presedintele Romaniei are dreptul de a decide care sunt problemele de interes national pentru care poate convoca referendum. Pe 25 aprilie 2007, Guvernul a modificat Legea prin Ordonanta de urgenta, stabilind ca, in contextul finantarii campaniei pentru referendum, presedintelui suspendat i se aplica regimul unui candidat independent. Si Parlamentul a operat cateva modificari, intre care si cea validata in urma cu doua zile de Curtea Constitutionala.
Prevederea conform careia seful statului este demis cu majoritatea voturilor participantilor la referendum a fost adoptata de Camera Deputatilor in 21 martie 2007. Si tot Legislativul, prin Hotararea privind referendumul, adoptata pe 24 aprilie 2007, a modificat intrebarea care va figura pe buletinul de vot, adaugand fata de forma stabilita in Legea 3/2000 numele presedintelui suspendat, Traian Basescu. (O.B., A.H.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.